December 13. és 15. között a XXI. Nobel-Díjasok és Tehetséges Diákok Találkozóján vettünk részt a Nemzeti Tudósképző Akadémia szervezésében Szegeden. A rendezvényen számos nemzetközileg elismert tudós közreműködött: közülük ketten, Randy Schekman és Thomas Südhof fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott 2013-ban.

Az első napon a Somogyi Károly könyvtárban tekinthettünk meg néhány ott őrzött könyvritkaságot. Másnap a Szent-Györgyi hallgatók, azok mentorjai, majd a meghívott tudósok előadásait hallgathattuk meg angol nyelven. A nap lezárásaként, egy operaelőadást követően, gálavacsorán vettünk részt.

Az utolsó napon lehetőségünk volt egy kerekasztal beszélgetés keretein belül közvetlenül is beszélni a Nobel-díjas tudósokkal. Hasznos tanácsokkal és inspiráló szavakkal láttak el minket. Délután a mentorok laborjait látogatták meg a Szentgyörgyi diákok. Mi a Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében jártunk, ahol a szepszis kezelésének hatékonyabb módszerein dolgoznak a kutatók.

Összességében egy hatalmas megtiszteltetés volt jelen lenni ezen a konferencián. Szeretnénk megköszönni Kiss Ildikó tanárnőnek ezt az élményekben gazdag három napot, valamint Kecskemét város vezetésének a támogatást.

Kovács Nóra, Molnár Csenge, Rónay Csanád 11.c

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2023-12/20231215_092957.jpg?h=1db9e214&itok=edD622L5