A november 25-i, Öveges laborban megtartott órán a víz körforgását tanulmányoztuk és modelleztük. Projektort, laptopot és a modellezéshez szükséges eszközöket használtunk. Elsőként az elméleti anyagot néztük át, utána kísérleteket végeztünk.

Megnéztük, hogy milyen módon hat a Föld légkörére az üvegházhatás és összehasonlítottuk a hőmérsékletemelkedés ütemét üvegházhatással és nélküle. A konvekcióra és a kondenzációra is néztünk példákat, kísérleteket. Nekem legjobban a tengeráramlások és a folyók munkája tetszett.  A tengeráramlásoknál látványosan szemléltettük a hideg és a meleg víz rétegződését és a víztömegek cserélődését: egy üvegkádba hideg és egy lombikba meleg vizet öntöttünk ételfestékkel keverve, ezt lezártuk és belehelyeztük a kádba majd kihúztuk a dugót. A folyók környezetalakító munkáját pedig könnyebben értettem meg úgy, hogy terepasztalon modelleztük a folyamatokat.

Nekem nagyon tetszett a laboros foglalkozás, mivel a tanult anyagot szemléltettük is. A folyók kapcsán az a kérdés foglalkoztatott leginkább, hogy milyen tényezők szükségesek a vízesés kialakulásához.

írta: Jászgulyás Ádám

Esemény dátuma: 2016.12.02. - 2019.12.13.