A tehetségprogramban résztvevő diákjainkkal az idei tanév témájához kapcsolódóan a Hortobágyi Nemzeti Parkban és a Tisza-tónál jártunk október közepén.

Október 16-án, hétfőn indultunk el a nagy útra, hogy megismerjük a „jólábú és fényesszőrű csikókat nevelő, kövér és szilaj marhákat hizlaló, strapabíró, rossz időt is jól viselő igavonó ökröket is fenntartó Kánaánt”- a Hortobágyot. Illetve Magyarország második legnagyobb tavát, mely egyben hazánk legnagyobb mesterséges tava, ami az Alföld északi részén fekszik, ez pedig nem más, mint a Tisza-tó.

Út közben számtalan érdekességet tudtunk meg társainktól az egyénileg felkészült témákból. A Hortobágyi Nemzeti Park intézményébe való megérkezésünkkor mindenki nagyon kedvesen fogadott minket. Először egy ismeretterjesztő előadáson vehettünk részt, melyet Pusztai Dorottya, a nemzeti park dolgozója tartott számunkra. Szavaiból sugárzott az értelem és a természetszeretet. Érződött, hogy úgy ismeri az egész parkot, mint a tenyerét. Mivel nagyon érdeklődő társaság vagyunk, sok kérdéssel készültünk, melyekre Dorottya készségesen válaszolt. Az előadáson közben láthattuk a Hortobágy új természetfilmjét 3D-ben, ezzel is érzékeltetve a megannyi különleges információt. Ezek után sétára indultunk a Malomházi tanösvényen, így testközelből is megismerhettük e táj szépségeit. A túravezetőnk még egy teleszkópot is hozott magával, így távolról is közelebbről figyelhettük meg a darvakat, tőkés récéket, kormoránokat, szürke marhákat. Megtudtuk, hogy az egész táj a Hortobágy nevű folyóról kapta nevét.

A szállásra vezető úton rövid időre megálltunk, hogy láthassuk a darvak vonulását.

Poroszlón, a Kormorán Étteremben finom vacsorával vártak minket és az alvóhelyet is biztosították számunkra.

Másnap itt megreggeliztünk, majd egy élményekkel teli kenuzáson vehettünk részt a Tisza-tavon. A vízi élőlényekről bővíthettük tudásunkat, humoros kedvű kenus túravezetőnk jóvoltából. A kenuzás után a Tisza-tavi ökocentrum felé vettük az irányt, ahol a tó élővilágát bemutató kiállítást néztük meg. Az ökocentrumban élő állatokat tartanak: halakat hatalmas akváriumokban, madarakat, rackajuhokat, kecskéket, szamarakat és mindent, amit az ember a Hortobágyon el tud képzelni. Továbbá lehetőségünk nyílt a kormoránok etetésére is. A program keretein belül egy hajókiránduláson is részt vehettünk, ahol már nem a kora reggeli köd homályában csodálhattuk meg a tavat, hanem a ragyogó délutáni napsütésben.

Mindezek után tapasztalattal, élményekkel, tudással telve indultunk haza.

 

Mihalik Emőke, Lőrincz Anna 10.c