Az iskolai projekthét első két napján Mario Pesch és Felix Erdmann szakemberek érkeztek iskolánkba Münsterből az egyetemről és mellette működő cégekből. Az Erasmus plusz 2022-1-HU01-KA121-SCH-000061037 pályázat keretében érkeztek két napos szakértői látogatásra iskolánkba és az Öveges Diáklaborba, hogy segítsenek a Selye János Diáklaborhálózat keretében beszerzett, általuk fejlesztett SenseBox eszközök használatát megtanulni, és már az iskolai projekthét keretében is használni.

Az első nap rögtön a projekthét jegyében zajlott, a SenseBox projektre jelentkezett diákoknak tartottak a szakértők bevezető képzést az eszköz használatába. A dobozban lévő hőmérséklet, fény, távolság, páratartalom szenzorok mellett az Erasmus pályázat segítségével beszereztünk még szén-dioxid, finompor, folyadékhőmérséklet és talajnedvesség szenzorokat is, ezeket most hozták magukkal. A projektet Lévai Zita tanárnő kísérte, és végig segítségére volt Tőzsér Márk öregdiákunk is. A projekt nemzetközi lett, nemcsak azért, mert a német vendégek angolul tartották a képzést, hanem azért is, mert ehhez a csapathoz csatlakozott az egyik szlovákiai vendégdiákunk.

A keddi naptól kezdve különböző projekteket valósítottak meg a diákok. Először két szenzorral találtak ki feladatot, majd néggyel is végeztek vizsgálatot az iskolában és a környezetében. Az mérési adatokat SD kártyán rögzítették és Excel segítségével értékelték ki. A szenzorok adataiból a diákok diagramokat készítettek, majd elemezték őket. Két lelkes csapat a wifi modul segítségével készített egy HTTP-szervert, amely segítségével élőben figyelték a kihelyezett szenzorok értékeit. Csütörtökön prezentációt készítettek a diákok, melyet a pénteki napon adtak elő különböző csoportokban az iskola diákjainak.

Párhuzamosan zajlott a "Hogyan válhatsz kutatóvá az Öveges Diáklaborban?" projekt. Az abban résztvevők kedden reggel találkoztak a két szakemberrel, és bő félórás beszélgetést folytattak velük angolul. Főképp arról, hogyan vettek részt a SenseBox fejlesztésében, milyen kutatói életpályájuk volt eddig, mi befolyásolta, segítette ezt.

Kedden ezt követően kollégáknak tartottak képzést szintén az eszközcsomag használatával, és ez a képzés nyitott volt más iskolák, diáklaborok munkatársai számára is. Szegedről, Dabasról is csatlakoztak munkatársak ehhez a felkészítéshez. Ez azért is fontos, mert a Magyarországi Diáklaborok Egyesülete által létrehozott mobillabor számára is szereztünk be SenseBoxokat, azaz akár az egész országban lehet majd ezeket használni a mobillabor segítségével. Tervezzük majd a magyar nyelvű képzés indítását is ezen a téren.

A képzések mellett természetesen sok szakmai párbeszéd is folyt a diáklaborunk és a német diáklaborok működése kapcsán, a SenseBox alkalmazásának tapasztalatairól, fejlesztési elképzelésekről.

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-02/20240206_101759.jpg?h=b74b68bd&itok=FVwG0ClL