2018. 01. 08-án vízzel kapcsolatos fizikai érdekességeket vettünk sorra. Érdekes, sőt meglepő kísérleteket végeztünk a víz felületi feszültségével, majd szemléltettük Archimédész törvényét.  Vizsgáltuk a gyurma viselkedését vízben, majd ki is mértük-számoltuk a sűrűségét. A víz nagy fajhőjének segítségével megóvtuk a léggömböt a láng fölötti kidurranástól, vizsgáltuk a vízrészecskék mozgását hideg illetve forró vízben a Brown-mozgás segítségével, végül megnéztük a víz forrásának, forráspontjának légnyomástól való függését.

2018. 01. 15-én folytattuk a vízzel kapcsolatos fizikai vizsgálódást. Először az optikai érdekességeket vettük sorra. Vizsgáltuk a víz-levegő határfelületen a fény törését, a hengeres edénybe töltött víz nagyítólencse-hatását, és a különböző hőmérsékletű és egyben eltérő sűrűségű vízrétegek eltérő fénytörése miatt fellépő remegő képet, valamint két kísérletben is a teljes visszaverődést. Aztán felvettük és grafikonon ábrázoltuk a jég olvadását jellemző jég-víz fázisdiagramot, és megnéztük a jég elolvadásakor fellépő térfogatcsökkenést.

A diákok látható lelkesedéssel vettek részt a kísérletekben, rácsodálkoztak a meglepő jelenségekre. Ügyesen kísérleteztek, látszott, hogy nem ez volt az első laborfoglalkozásuk. A kísérletek során kitértünk az idevágó történelmi, földrajzi, és a hétköznapi életet érintő vonatkozásokra is. A jó hangulatú duplaórán a diákok ügyesen együttműködtek egymással.

Mikulásné Ferencz Zsuzsanna

Esemény dátuma: 2018.01.15. - 2021.02.28.