A Nemzeti Tehetség Program pályázat keretében 15 kilencedikes és tizedikes diákunk a szennyvízkezelés kérdéseivel és feladataival ismerkedett az Öveges Diáklaborban és a Bácsvíz Zrt Kecskeméti Szennyvíztelepén és Laboratóriumában.

Az első laborfoglalkozáson a diákok elvégeztek a diáklaborban egy háromórás szennyvíztisztítási projektet (fizikai, kémiai és biológiai tisztítási fázisok egymásutánját).

A következő foglalkozást a Bácsvíz Zrt Kecskeméti Szennyvíztelepén és Laboratóriumában tartottuk. A telep munkatársa vezetésével végigjártuk a szennyvíztelepet, megnéztük a beérkező szennyvizet, a különböző medencéket és tisztítási módszereket, a mechanikai-fizikai tisztítás állomásait, a rácsot, amivel a darabos, beledobált szeméttől és ágaktól tisztítják meg a vizet, az ülepítőmedencéket, a zsírfogót, a biológiai tisztítást végző baktériumokkal teli levegőztető medencéket és a kémiai tisztítás helyszínét, láttuk a nagy centrifugákat, végül a környezetbe, a természetbe visszaengedett kellően tiszta vizet. Megnéztük, hogyan hasznosítják a melléktermékeket, biogázt, komposztot  állítanak elő. A másfél órás séta után meglátogattuk a szennyvíztelep laborját, ahol megmutatták nekünk a legmodernebb víztisztaság-vizsgáló eszközöket is, és elmondták, megmutatták, mi mindennel foglalkoznak egy ilyen munkahelyen. A diákok nagyon érdeklődők voltak. Érdekes volt látni, hogyan történik az ipari körülmények között, amit a diákok kicsiben, modellkörülmények között a diáklaborban kipróbáltak.

Mikulásné Ferencz Zsuzsanna