Március 7-én a kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban megalakult a Diáklabor Szövetség – Magyarországi Diáklaborok Egyesülete. A szövetséghez 28 diáklabor jelezte csatlakozási szándékát, az alakuláskor 20 csatlakozó volt jelen. A diáklaborokon kívül a laborokhoz kötődő munkatársak és támogató szervezetek és személyek is csatlakozhatnak, csatlakoztak.

Az egyesület elnöknek Mikulás Domonkost, a kecskeméti Piarista Gimnázium igazgatóhelyettesét (Öveges Diáklabor, Kecskemét), alelnökének Vámosi Lászlót, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Természettudományos Laborjának vezetőjét, titkárának Csiszár Imrét, a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklabor vezetőjét választotta.

A megalakulást követően a diáklaborok képviselői műhelymunkákon vettek részt, amelyek a laborokat érintő fontos témákkal kapcsolatos ötletek és impulzusok gyűjtését célozták, így a forrásbevonást, a tudásmegosztást, együttműködések kialakítását, valamint a laborok sokféleségében rejlő lehetőségeket. A szakmai programot követően hozzászólások hangzottak el, melyek részben a szekciók összefoglalásai voltak, részben a laborok és a laborszövetség fontos együttműködési területeiről szóltak. Beszélt az együttműködésről Vinczek György, Kispest alpolgármestere, Bak Ferenc, a Külső-Pesti Tankerület vezetője, Bihari Péter, a Puskás Ferenc Általános Iskola igazgatója, ők elsősorban a laborok közvetlen használói és fenntartói szempontjairól beszéltek. Bodó Jánosné, a Pécsi Egyetem laborjának képviselője a felsőoktatással való szorosabb kapcsolat lehetőségeiről beszélt. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője, Bársony István a pályaorientáció területén való közös munka lehetőségeiről, Szunyogh Gábor, a Wessling Kft. marketingvezetője az iparral való kapcsolat kihasználásáról és a Laborkaland nevű programjukról beszélt. A program végén a megalakult Diáklabor Szövetség céljainak ismertetése és a legfontosabb teendők hangzottak el.

A diáklaborok olyan laboratóriumok, amelyek a matematika, informatika, természettudományok és a technológia területén kínálnak diákoknak vagy diákcsoportoknak saját intézményükön kívül is olyan tanulási lehetőséget, amelyek elsősorban a diákok saját tevékenységére, kísérletezésére épülnek.

A Diáklabor Szövetség céljai:

 • A magyarországi diáklaborok összefogása
 • Azon való munkálkodás, hogy a diáklaborok hatékony és elismert eszközei legyenek a természettudományos oktatásnak, a környezettudatos szemléletformálásnak, a pályaorientációnak a tudományos gondolkodás terjesztésének és a tehetséggondozásnak
 • A laborok hatékonyságának növeléséért közös lépések megtétele
 • A laborok közti tudásmegosztás segítése
 • A laborhálózat bővítése
 • Források keresése és bevonása
 • Együttműködések kialakítása, közös projektek indítása

Mindezeket különösen az alábbi tevékenységek által kívánja a Szövetség elérni:

 • Támogatja a diáklaborok munkáját információkkal, hazai és nemzetközi kapcsolatokkal, tudásmegosztó hálózat kialakításával, működtetésével, forrásszervezéssel, projektekkel.
 • Képviseli a diáklaborok ügyét a gazdaság, a felsőoktatás, a kutatóhelyek, a szakmai közigazgatási és politikai döntéshozók felé.
 • Törekszik források bevonására a diáklaborok számára.
 • Közös projekteket indít a diáklaborok fejlesztésére.
 • Szakmai konferenciát, különösen évente egy közös diáklabor találkozót szervez.
 • Segít a diáklaborok projektjeinek terjesztésében, a nyilvánosságban való megjelenésében.

www.diaklabor.hu