Iskolánk 9. alkalommal kapcsolódott be az országos Kutatók Éjszakája programsorozatba, melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése, bepillantva a különböző tudományterületek egy-egy érdekes szegmensébe. Idén szeptember 27-én, 10 iskolai helyszínnel vártuk a hozzánk ellátogató gyerekeket és a felnőtteket az est folyamán, valamint munkatársaink a Tudomány és Művészetek Háza előtt, a Magyarországi Diáklaborok Egyesülete által üzemeltetett mobillaborral is várták az érdeklődőket.

A programokba az iskolánk pedagógusain kívül Röck Noel és Tőzsér Márk is bekapcsolódott.

A kínálat idén a következő volt:

  • Jól állna neked egy boa? - Röck Noel, Soós Zoltán
  • Ez mégis hogy….? - Iványosi-Szabó Andrea, Nagy Béla
  • Lenyűgöző kémiai SZÍN-darabok -  Mikulásné Ferencz Zsuzsanna,
    Mogyorósné Bálind Anikó
  • Keresd magadban a jövő mérnökét! – Tőzsér Márk, Gubicza Marcell
  • Minden ami sakk: Talmácsi József, Marticsekné Sápi Csilla
  • ANYA - NYELV – ÉSZ: Kovácsné Golovics Ibolya, Bukovszki Erika
  • Érdekességek a mikroszkópok alatt: Kiss Ildikó, Bimbó Andrea
  • Polarizált hullámok – Kovács András
  • Nyomhagyás- kommunikációtörténeti érdekességek – Hürkecz Gyöngyi, Soós Zoltán
  • Udvari kísérletek: Lévai Zita Mariann, Zákányi Erika, Pákozdi Erika, Nagy Béla
  • Mobillabor kitelepülés – Zákányi Erika, Puskás Júlia, Mihalik Gábor, Árvai Tamás, Leitert Fanni

A programot iskolánk kórusa nyitotta meg az aulában egy rövid koncerttel Fehérvári Gábor vezetésével.

Az Öveges Diáklabor idén is teljesen megtelt érdeklődőkkel, ahol két kísérleti munka folyt párhuzamosan. A résztvevők az egyik foglalkozáson a színek sajátságaiba nyerhettek betekintést egyszerű kísérletekkel, míg a másik laborban lufi, füzet, madzag és egyéb hétköznapi tárgyak érdekes viselkedését megismerve tehették fel a költői kérdést: „Ez mégis hogy...?”

A műszaki érdeklődésű látogatók megismerhették a Dobot robotkart, a 3D tervezés és nyomtatás fortélyait, de a Lego EV3 robotokat is működésbe hozhatták egyszerű parancssor segítségével.

Sok bátor résztvevő ismerkedhetett meg észrevétlen állatokkal Röck Noel vezetésével.

A „Nyomhagyás- kommunikációtörténeti érdekességek” című előadás keretében érdekességek hangzottak el az információ megjelenítéséről, tárolásáról az emberiség történetéből.

A „Polarizált hullámok” előadáson résztvevők megismerhették, hogy mit jelent a hullámok polarizáltsága, hogy miért nem polarizálható a hang, illetve, hogy miért polarizálható a fény. A fény polarizációja kapcsán kísérletek is bemutatásra kerültek.

Szabadon látogatható programjaink keretében bevezetést nyerhettek a vállalkozó szellemű érdeklődők a sakk rejtelmeibe, emellett lehetőség volt játékos nyelvi fejtörők megoldására is az ANYA-NYELV-ÉSZ program keretében. A biológia teremben sokan rácsodálkoztak egy láthatatlan csodás világra a mikroszkópok lencséin keresztül.

Az iskolai programmal párhuzamosan a Tudomány és Művészetek Háza előtti területen a Mobillabor csapata különböző élettani paraméterek mérésével, sztereomikroszkópos gyakorlattal, kromatográfiával, illetve a sűrűséghez és a kapillaritáshoz kapcsolódó kísérletekkel készült, mely szintén nagy sikert aratott a látogatók körében.

Az idei program lezárásaként az iskolaudvaron egy „születésnapi meglepetésre” invitáltuk az érdeklődőket, hiszen laborunk ebben a tanévben ünnepli a 10. születésnapját. A bemutató keretében kiengedtük a kémia szellemét a palackból, bemutattuk a kálium-permanganát diffúzióját, „dínó tojást” keltettünk ki, „polipot” helyeztünk vízbe, ragyogóan világítóvá változtattuk a vizet, lángot festettünk, nem mindennapi módon gyertyát gyújtottunk. Az ünnepi „torta” behozatala után lila füstöt is eregettünk, majd a nap lezárásaként lámpát oltottunk.

Minden kedves résztvevő kollégánknak köszönjük a szervező és a megvalósító munkáját. Köszönet Röck Noelnek, Tőzsér Márknak, iskolánk énekkarának, illetve a segítő gimnáziumi diákjainknak.

A rendezvény a Selye János Diáklaborhálózat program részeként valósult meg.

Lévai Zita Mariann, Kernya Martin

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-09/Pia%CC%81r%20kutato%CC%81k%20e%CC%81jszaka%CC%81ja_2.png?h=ca6e1799&itok=_mt2ruDg