Kedves Diákok, Szülők!
 

Indulnak a nyitott foglalkozások a piarista Öveges Diáklaborban

A Selye János Diáklaborhálózat kialakítása programban novembertől indulnak a 7-12. évfolyamos diákokat megszólító foglalkozások a Kecskeméti Piarista Iskola szervezésében.

November-decemberi műhelymunkák

 

Kőzetek és ásványok

A projekt során megismerkedünk a kőzetek és ásványok világával, kialakulásával: vizsgáljuk fizikai tulajdonságaikat (pl. sűrűség, tömeg, esetleges mésztartalom). Digitális mikroszkóp segítségével összehasonlítjuk tíz féle gránit ásványos összetételét és a Föld különböző tájairól származó homokmintákat. Kövületeket tanulmányozunk, ősmaradványt „készítünk” és modellkísérleteket során földtani folyamatok lefolyását elemezzük (gyűrődés, konvekciós áramlás, vulkanizmus, földrengések).

Helyszín: Kecskemét, Piaristák tere 5., Öveges Diáklabor

Alkalmak: 2024. november 13., november 20., november 27.

Időtartam: szerda: 15.00-16.30

Évfolyam: 8-12. évfolyam

Létszám: max. 16 fő

Jelentkezési lap: https://forms.gle/AZgkFuAuXChfcGK78

 

ÉpíTech Műhely – Elektromos gokart/roller építése

A foglalkozásokat 13-16 éves diákoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a mérnöki-, műszaki tudományok iránt és szívesen építenek használható elektromos gokartot/rollert a diáklabor Infento készleteiből. Hasznos lehet ez számodra, ha a pályaválasztás során érdeklődsz a műszaki középfokú oktatás területei iránt. Az építőkészletek jól fejlesztik a matematikai készségeket (becslés-mérés, szögek, derékszög-párhuzam), a műszaki gondolkodást, szem-kéz koordinációt, csapatmunkát, műveleti utasítások végrehajtását, rajzolvasást, alkatrészazonosítást és általános technikai ismereteidet is bővítheted (szerszámok, csavartípusok). Ajánljuk akkor is ha már a műszaki középoktatásban tanulsz és bővítenéd vagy alkalmaznád a meglévő tudásodat, esetleg csak egy jót játszanál, építenél.

Helyszín: Kecskemét, Czollner tér 5., Technológia terem

Alkalmak: 2024. november 13., november 20., november 27., december 4., december 11.

Időtartam: szerda: 15.00-16.30

Évfolyam: 7-9. évfolyam

Létszám: max. 15 fő

Jelentkezési lap: https://forms.gle/hr85bfVhbmmC6Npe7

 

ÉpíTech Műhely – Unimat CNC programozás

Foglalkozásunkra olyan diákokat várunk, akik érdeklődnek az egyszerűbb programozás és az ipari robotika világa iránt. Iskolánk oktatási célú UNIMAT cnc gépén bemutatjuk és közösen elsajátítjuk a vektorgrafikus programozás alapjait, majd a kész terveket ki is marjuk.
Ahogy nagy ipari cnc gépek, úgy általunk megépített gép is három független tengelyen mozgatja a marófejet, így alkalmas 3D-s marásra, tárgyak létrehozására is.

Helyszín: Kecskemét, Czollner tér 5., Technológia terem

Alkalmak: 2024. november 15., november 22., november 29.

Időtartam: péntek: 15.00-16.30

Évfolyam: 7-10. évfolyam

Létszám: max. 8 fő

Jelentkezési lap: https://forms.gle/YJrQH5zWkNM1qBNc6

IT Szabadegyetem - Ismerkedés a SenseBox-szal

A hamarosan induló foglalkozás a mérések és az adatfeldolgozás területeibe kínál izgalmas bepillantást. A résztvevők a közelmúltban beszerzett SenseBox mikrovezérlők segítségével mérhetik meg a környezetük történéseit, például az autók kipufogóház-kibocsátását, vagy éppen a fotoszintézis intenzitását különféle környezetekben. A mért adatokat (hőmérséklet, páratartalom, UV fénymennyiség, fényerősség, szálló por, talajnedvesség...) az eszköz eltárolja, így a résztvevők a mérések befejezését követően a kielemzik azokat az Excel eszköztárának segítségével. Az aktuális projekt négy alkalmat ölel fel, alkalmanként két-két tanórán át foglalkozhatnak a diákok saját projektjeik megvalósításával. A jelentkezés egy-egy projekt teljes időtartamára vonatkozik. A diákok két fős csoportokban, vagy egyénileg is jelentkezhetnek. A részvételhez nem szükséges az Iskola diákjának lenni.

Helyszín: Kecskemét, Piaristák tere 5., Technológia terem

Alkalmak: 2024. november 14., november 21., november 28., december 5.

Időtartam: csütörtök: 15.00-16.30

Évfolyam: 7-11. évfolyam

Létszám: max. 18 fő

Jelentkezési lap: https://forms.gle/4WzfmwCS225vn7NU6

 

Élettan - emésztés folyamata, keringés, vércsoportok genetikája

Emésztés folyamata és enzimjei: A résztvevők betekintést nyerhetnek az emésztés folyamatába, valamint ismereteket szerezhetnek emésztéssel kapcsolatos rendellenességekről. Három tápanyagon (fehérjék, szénhidrátok, lipidek) vizsgálhatják emésztő enzimek hatását és hatékonyságát. Vércsoportok genetikája: A résztvevők megismerkednek a vércsoportot meghatározó genetikával. Művért használva 4 ismeretlen minta vércsoportjának meghatározása után az eredményeket felhasználják egy fikcionált apasági vita rendezéséhez.

Helyszín: Kecskemét, Piaristák tere 5., Öveges Diáklabor

Alkalmak: 2024. december 3., december 10., december 17.

Időtartam: kedd: 15.00-16.30

Évfolyam: 10-12. évfolyam

Létszám: max. 16 fő

Jelentkezési lap: https://forms.gle/oBmraSi5Gqtgq82N7

 

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-10/DSC_0062.JPG?h=da0e8946&itok=Hsnrr0uS