2015. 10. 03.

A Piarista Iskola Öveges Diáklaborja rendezte október 3-án, szombaton a II. Természettudományos Oktatási Szakkiállítást.

A rendezvényen tanárok és diákok mutathatták be a természettudományos oktatásban használt módszereiket. Célja, hogy bemutassa a természettudományok oktatásában alkalmazott módszerek sokszínűségét, ezzel megerősítést adjon a pedagógusoknak. Egyben találkozási lehetőséget is biztosítottunk a területen dolgozó, kutató diákoknak, tanároknak.

A kiállításon az alábbi kategóriákban tartottak diákok, tanárok bemutatót:

  • 5-10 perces rövidfilmek, rövid előadások
  • fényképkiállítás
  • poszterek

A program a Piarista Rend Magyar Tartományának „Természettudományos centrum létrehozása Öveges József egykori kecskeméti piarista iskolájában" című projektjének keretében valósul meg.

Több mint 60 intézményből több mint 200 résztvevő érkezett Kecskemétre a kiállításra az egész országból, Kisvárdától Szombathelyig. A programok három különböző szekcióban, fizika, kémia és biológia bontásban zajlottak. A diákok és tanárok által tartott természettudományi tárgyú előadások száma több, mint 40 volt a különböző szekciókban. A résztvevőknek lehetőségük volt az Öveges Diáklabor projektkísérleteit is kipróbálni.

A rendezvény díszvendégét Dr. Ulrike Martin, a dortmundi Kitz.Do diáklabor vezetője, a német laborszövetség képviselője tartott előadást „A német nyelvterület diáklaborjainak szövetsége"címmel.

A programmal párhuzamosan a magyarországi Öveges laborok találkozója is zajlott. Az elmúlt pár évben uniós forrásból 66 diáklabor jött létre iskolákban. A megjelentek lépéseket tettek, hogy a laborok szövetséget hozzanak létre, ami segíti munkájukat különösen a szakmai együttműködés, fejlesztés területén. Közösen kívánnak kapcsolatrendszert kiépíteni az iskolafenntartókkal, felsőoktatással, szakmai műhelyekkel és az iparral, vállalkozásokkal, hogy a magyarországi természettudományos oktatás fejlesztésében hatékonyan tudjanak jelen lenni. Kecskeméten és környékén a Bányai Júlia Gimnáziumban, Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Gimnáziumban, Dabason a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnáziumban, Kalocsán a Szent István Gimnáziumban és a rendezvényt szervező Piarista Iskolában működik Öveges labor.

A most lezajlott rendezvény a hatodik a szeptember-októberben zajló 11 laborrendezvény közül, amelyek az Öveges Diáklaborban zajlanak. Legközelebb 6-án, kedden az alsó tagozatos természettudományos nevelésről rendeznek konferenciát, ahol az óvodás korosztály is szóba kerül. A labor honlapja: http://ovegeslabor.piarista.hu

Lévai Zita Mariann laborvezető, Mikulás Domonkos igazgatóhelyettes


Submitted by mikulas.domonkos on