2024. július 10-14.-e között került megrendezésre Sukorón, a Velencei-tó partján az EFOTT fesztivál, melyen mi is részt vettünk a Magyarországi Diáklaborok Egyesülete által fenntartott Mobillaborral. 

Célul tűztük ki, hogy különböző érdekes és látványos kísérlettel hozzuk közelebb a fesztiválozókhoz a tudományt, segítsük a pályaorientációt, illetve, hogy bemutassuk a Mobillabort és beszéljünk a Selye János Diáklaborhálózat kiépítése pályázatról is. 

Készültünk különböző élettani mérésekkel, megfigyelésekkel; sztereo-, fény- és digitális mikroszkópos vizsgálatokkal, illetve színekhez kapcsolódó kísérletekkel is (pl. papírkromatográfia).

Az idei nyár legforróbb napjaira esett a fesztivál, de sok résztvevőt a hőség sem tántorított el attól, hogy meglátogassa a Mobillabornak is helyet adó HSUP karrierzónát. Az érdeklődők köre nagyon változatos volt, hiszen az óvodások, általános- és középiskolások, főiskolások és egyetemisták mellett a dolgozók, az idősebb korosztály képviselői is megjelentek kísérletezni. 
 
Több egyetem oktatója-kutatója is kíváncsi volt a Mobillabor működésére, például Zsiros László Róbert, az ELTE TTK Etológiai Tanszékének munkatársa, vagy Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. Látogatást tett nálunk Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója is.
 
Bár kihívást jelentett számunkra a nagy hőség, illetve az, hogy a Mobillabor először szerepelt ekkora rendezvényen 4 napig, de a célokat elértük, sok fesztiválozó láthatta a Mobillabort és tudhatott meg többet a Selye János Diáklaborhálózat pályázatról.
 
Kernya Martin
/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-07/IMG_20240711_101239.jpg?h=3dbfe616&itok=xrT8Nblg