SenseBox képzés és projekt
2024. 02. 10.

Az iskolai projekthét első két napján Mario Pesch és Felix Erdmann szakemberek érkeztek iskolánkba Münsterből az egyetemről és mellette működő cégekből. Az Erasmus plusz 2022-1-HU01-KA121-SCH-000061037 pályázat keretében érkeztek két napos szakértői látogatásra iskolánkba és az Öveges Diáklaborba, hogy segítsenek a Selye János Diáklaborhálózat keretében beszerzett, általuk fejlesztett SenseBox eszközök használatát megtanulni, és már az iskolai projekthét keretében is használni.

Az első nap rögtön a projekthét jegyében zajlott, a SenseBox projektre jelentkezett diákoknak tartottak a szakértők bevezető képzést az eszköz használatába. A dobozban lévő hőmérséklet, fény, távolság, páratartalom szenzorok mellett az Erasmus pályázat segítségével beszereztünk még szén-dioxid, finompor, folyadékhőmérséklet és talajnedvesség szenzorokat is, ezeket most hozták magukkal. A projektet Lévai Zita tanárnő kísérte, és végig segítségére volt Tőzsér Márk öregdiákunk is. A projekt nemzetközi lett, nemcsak azért, mert a német vendégek angolul tartották a képzést, hanem azért is, mert ehhez a csapathoz csatlakozott az egyik szlovákiai vendégdiákunk.

A keddi naptól kezdve különböző projekteket valósítottak meg a diákok. Először két szenzorral találtak ki feladatot, majd néggyel is végeztek vizsgálatot az iskolában és a környezetében. Az mérési adatokat SD kártyán rögzítették és Excel segítségével értékelték ki. A szenzorok adataiból a diákok diagramokat készítettek, majd elemezték őket. Két lelkes csapat a wifi modul segítségével készített egy HTTP-szervert, amely segítségével élőben figyelték a kihelyezett szenzorok értékeit. Csütörtökön prezentációt készítettek a diákok, melyet a pénteki napon adtak elő különböző csoportokban az iskola diákjainak.

Párhuzamosan zajlott a "Hogyan válhatsz kutatóvá az Öveges Diáklaborban?" projekt. Az abban résztvevők kedden reggel találkoztak a két szakemberrel, és bő félórás beszélgetést folytattak velük angolul. Főképp arról, hogyan vettek részt a SenseBox fejlesztésében, milyen kutatói életpályájuk volt eddig, mi befolyásolta, segítette ezt.

Kedden ezt követően kollégáknak tartottak képzést szintén az eszközcsomag használatával, és ez a képzés nyitott volt más iskolák, diáklaborok munkatársai számára is. Szegedről, Dabasról is csatlakoztak munkatársak ehhez a felkészítéshez. Ez azért is fontos, mert a Magyarországi Diáklaborok Egyesülete által létrehozott mobillabor számára is szereztünk be SenseBoxokat, azaz akár az egész országban lehet majd ezeket használni a mobillabor segítségével. Tervezzük majd a magyar nyelvű képzés indítását is ezen a téren.

A képzések mellett természetesen sok szakmai párbeszéd is folyt a diáklaborunk és a német diáklaborok működése kapcsán, a SenseBox alkalmazásának tapasztalatairól, fejlesztési elképzelésekről.

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-02/20240206_101759.jpg?h=b74b68bd&itok=FVwG0ClL
Submitted by levai.zita on