Science Fair tudományos kiállítás
2024. 10. 21.

Október 18-19.-én, Kaposváron, a Táncsics Mihály Gimnáziumban került megrendezésre az I. Science Fair tudományos kiállítás, melynek fontos célja volt, hogy ösztönözze a diákokat a természettudományok és az innováció iránti érdeklődésük fejlesztésére. Jó lehetőséget kínált a kiállítás a résztvevő diákoknak azért is, hogy bemutathassák saját természettudományos innovációikat és kutatásaikat, valamint, hogy megismerhessék más csapatok tudományos munkáját is. Az egész országból csaknem 50 kutatást mutattak be, iskolánkat két projekttel képviseltük.

A "Triumvirátus" csapatunk témájának címe: A fény hatása a növények fotoszintézisére. Arra a kérdésre kerestük a választ a projekt során, vajon hogyan változik egy növénnyel teli helyiség szén-dioxid és oxigéntartalma napsütésben és sötétben. Ehhez a SenseBox környezeti paraméterek mérésére alkalmas mikrokontrollert hívtuk segítségül a kísérleti munka során.

A diákok a következő beszámolóban foglalták össze a kiállítás két napját:

"Péntek reggel elindultunk Kaposvárra, a csapaton látszódott az izgulás és az előadás vágya. Az utunk összesen 3 órát vett igénybe. Fél 11 környékén érkeztünk meg a szálláshelyünkre, a kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégiumba. Amint beléptünk a kollégiumba megkezdődött a regisztráció, névtábla kiosztása és megkaptuk a pólóinkat. Ebéd után, nagyjából fél 2-kor megérkeztünk a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Tornacsarnokába. Körülbelül 30 percünk volt felállítani a standunkat. (A standunkon megtalálható volt 3 laptop, 3 csomag senseBox:edu, plakát, kutatás során készült képek és egy nagy fényfűzér.). A szépen felállított standunk nagyon sok érdeklődő diákot, tanárt, szervezőt és zsűrit vonzott magához. A pénteki napon az előadások egészen fél 7-ig tartottak. Miután befejeztük a prezentálást visszamentünk a szállásra és elfogyasztottuk a vacsoránkat. A vacsora után szabad foglalkozás vette kezdetét.
Szombat reggel, miután újra megérkeztünk a kiállítás helyszínére, összeállítottuk a standunkat. 2 órán át tartott a utolsó prezentálás. A projektbemutatók és az ebéd után következett a díjátadó, amit mindenki várt. Sajnos a csapatunk nem ért el helyezést, de mégis, összességében az egész csapat élvezte a Science Fair kiállítást.
Köszönetet szeretnénk mondani a mentorainknak, Kernya Martinnak és Tőzsér Márknak."

A Triumvirátus csapat tagjai: Török Balázs 11.b, Nagy Levente 11.c, Gubicza Marcell 10.a 

A rendezvény a Selye János Diáklaborhálózat program részeként valósult meg.

 

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-10/IMG_20241018_175135.jpg?h=ef9acf50&itok=CjHWd1dE
Submitted by kernya.martin on