Egyeztetés Heidelbergben
2024. 07. 31.

Júliusban meglátogattuk az Európai Molekuláris Biológia Laboratórium heidelbergi központját. Amellett, hogy megtekintettük az új kiállító részeket, ahol látogatásunkkor is diákcsoportokat is fogadtak, egyeztettünk a magyarországi diáklaborok az Öveges Diáklabor és az EMBL együttműködéséről is. Szmolenszky Ágnessel és Vivien Freihen-nel találkoztunk, akik tavasszal tartottak nálunk két napos képzést is a fluoreszcensz mikroszkóp projekt alkalmazásáról.

Az Európai Molekuláris Biológia Laboratórium olyan európai szervezet, amit 50 éve azért alapítottak,  hogy segítsék az élettudományok terén az európai kutatás fejlesztését. Az EMBL számos szolgáltatást, például online kutatói adatbankokat kínál kutatóknak munkájuk segítésére, és saját kutatásokat is folytat telephelyein, amelyek között a heidelbergi a legnagyobb. Az EMBL-nek Magyarország is rendes tagja.

Az EMBL olyan projekteket is fejleszt, amelyek a köznevelést célozzák meg. Ilyen a kiállítóterük és az interaktív helyszíni foglalkozásaik, de az említett fluoreszcensz mikroszkóp és a Nexus Island projekt is, aminek képzésén Kiss Ildikó tanárnő vett részt az elmúlt ősszel.

Az EMBL abban érdekelt, hogy a projektjeiket minél több iskola alkalmazza, és hogy a tantervi integrációjuk valamennyire megvalósuljon. Szeretnék, ha ezek használatáról visszajelzést kapnának, és hálózzatok jönnének létre az egyes országokban. Ez segítené ezen programok és újabbak fejlesztését. A távlatos cél a kutatói életpálya vonzóvá tétele. Abban is érdekeltek, hogy az anyagaik minél több nyelven legyenek elérhetőek.

Mindezek találkoznak a mi szempontjainkkal. Segítséget remélünk abban, hogy a természettudományos oktatást korszerű tartalmakkal tudjuk fejleszteni, a nemzetközi kapcsolatok segítsenek a fejlesztésben, hálózatosodásban, a hálózatos működés a reflexióban, a korszerű tananyagok tantervi integrációjában. Azt reméljük, hogy az EMBL-lel való együttműködés keretében és Erasmus plusz projekttámoogatással azokkal a pedagógusokkal, akik vállalják az EMBL anyagainak kipróbálását, alkalmazását, egy nemzetközi műhelytelaálkozót is meg tudunk szervezni, hogy a hálózatos működés megerősítse a fejlesztési folyamatokat.

Mikulás Domonkos főigazgató

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-07/20240718_110624.jpg?h=233a0e52&itok=6L-Haplm
Submitted by mikulas.domonkos on