Történelmi ismeretbővítés Szegeden
2024. 10. 14.

A Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program keretében tanulmányi kiránduláson vett részt a 11. a osztály. A program célja Magyarország nemzeti és történelmi emlékhelyeinek megismertetése a középiskolás diákokkal. Iskolánk tanulói a szegedi Fogadalmi Templomot, a Dóm tér épületegyüttesét és a Hősök Kapuját látogatták meg évfolyamonként eltérő, a diákok történelmi tanulmányaihoz illeszkedő tematikus kirándulás keretében. A 11. évfolyam témája a Horthy-korszak volt, a város 1879-es nagy árvíz utáni újjáépítését követően a Fogadalmi Templom építésének - az 1. világháború miatt félbeszakadt - története és az 1. világháború emlékezete. 

Hozzáértő tárlatvezetők segítségével tekintettük meg a Dóm Látogatóközpontot, a Fogadalmi Templomot, a Dóm téri Pantheont és a Dömötör-tornyot, valamint megismerkedtünk a Hősök Kapuja építésének és freskóinak történetével, Klebelsberg Kuno kultuszminiszter, Glattfelder Gyula püspök, Aba-Novák Vilmos festőművész, Foerk Ernő és Rerrich Béla építészek munkásságával. A diákok az egyes helyszíneken szerzett információk alapján kvízt töltöttek ki.

Szeged legrégibb építményébe, a látogatók elől általában elzárt Dömötör-toronyba is bebocsátást nyertünk. A kirándulás végén 302 lépcsőt megmászva 46 méter magasból gyönyörködhettünk a napsütötte szegedi panorámában. 

A program valóban közel hozta, élményszerűvé tette diákjaink számára a történelmi és kulturális ismereteket. 

Sipőcz Brigitta

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-10/1728918933506.jpg?h=4233b55a&itok=bWoS0FK-
Submitted by sipocz.brigitta on