2023. 02. 01.

„A Múlt elesett hatalmunkból – a Jövendőnek urai vagyunk… Sokan azt gondolják: Magyarország – volt. Én azt szeretem hinni: lesz!” (Széchenyi István)

Ezzel az idézettel kezdődött a pénteki megemlékező ünnepségünk. Kölcsey Ferenc 1823-ban fejezte be a nemzeti imádságunkat, mi pedig 200 évvel később, együtt énekeltük a Himnuszt.

Az ünnepség előzményeként online szabadulószobában vehettünk részt. Az osztályokon belül kisebb csoportokban kellett a magyar kultúrához kapcsolódó feladatokat megoldanunk. A kerettörténet visszaadta az 1800-as évek hangulatát, mi is fiatal forradalmároknak érezhettük magunkat. A feladatok játékosan ismeretterjesztőek voltak, a leggyorsabb 10 csapat jutalma pedig igazán finom, tipikusan magyar édességválogatás volt.

Ország Norbert elszavalta Petőfi Sándor: A négyökrös szekér című versét, majd Heltai Jenő Szabadság című versét hallhattuk Ferentzi Éva lebilincselő előadásában. Tóth Árpád: Egy lány a villamosban című művét Duda Dániel adta elő nekünk. Mindhárman máshogy nyúltak a közönség szívéhez, de mindenképpen elérték azt.

Andristyák Lilla, Huszár Mariann és Mezei Zsanett Kecskemét és Petőfi Sándor kapcsolatáról tartottak egy rövid előadást, aminek a végére megtudtuk, miért „Hírös város” Kecskemét, és egészen különös módon kerülhettünk közelebb a Nemzeti dal szerzőjéhez.

Fehérvári Gábor tanár úr beszélt a Felszállot a páva című magyar népdal különlegességéről, a gyönyörű dalt pedig ezután meghallgathattuk a kórus előadásában is a Tanár úr vezénylésével.

A sokak által ismert Pilvax kávéház színes történelméről Jóvér Dorottya és Tóth Luca meséltek nekünk. Nem csupán a 48-as hősök kedvelt találkozóhelyét, de hazánk más ismert kávéházait is jobban megismerhettük.


Csík Jázmin elszavalta Karinthy Frigyes: Előszó című művét, ami pár percre mindenkit mozdulatlanná varázsolt a díszteremben.

Bajusz Bernadett és Duda Dániel a magával ragadó kalotaszegi táncukkal oldották fel a közönséget.

Egyik diákunk, Kullai Tamás Hazatérés című versét Barcsa Levente adta elő, ami megmutatta, hogy a haza iránti szeretet és elköteleződés nem csupán 200 éve volt jelen.

Zárásként az egész gimnázium és tanári kar együtt énekelte a Bagossy Brothers Company Olyan ő című számát.

Deme Zsanna, 12.a

Submitted by toser.anna on