2022. 09. 15.

bérmálás (latinul confirmatio = megerősítés) a keresztségben részesültek megerősítése a Szentlélek kiárasztása által, aki a vallásos fiatalokat elvezeti a keresztény nagykorúságra és kegyelmeivel támogatja. Jézus megígérte a Szentlelket, és húsvéti feltámadása után 50 nappal, pünkösdkor el is küldte az apostolokra és az egész Egyházra. Ezután az apostolok és utódaik a keresztség kegyelmének betetőzéseként a már megkeresztelteknek kézrátétellel szolgáltatták ki a bérmálás szentségét, a Szentlélek ajándékát.

Az idei tanévben három bérmacsoportot is indítunk: kettőt a 9. évfolyamos, egy harmadikat pedig a 8. évfolyamos diákok számára. A covid járvány miatt nem lehetetlen, hogy a bérmahittanok egy része online formában történik majd. 

  • 1. bérmacsoport: Görbe László piarista plébános 9. évfolyamos csoportja (a hittanórák a plébánia hittantermében lesznek kb. 2 hetente SZERDÁNKÉNT, 16.00-17.00 óra között)
  • 2. bérmacsoport: Nagy Attila lelkipásztori felelős 9. évfolyamos csoportja (a hittanórák részben online, részben a plébánia hittantermében lesznek kb. 2 hetente KEDDENKÉNT 16.00-17.00 óra között)
  • 3. bérmacsoport: Nagy Attila lelkipásztori felelős 8. évfolyamos csoportja (a hittanórák részben online, részben a plébánia hittantermében lesznek kb. 2 hetente KEDDENKÉNT 15.00-16.00 óra között)

A diákok felkészülését a YOUCAT bérmakönyv segíti (írója: Bernhard Meuser és Nils Baer; Vigilia Kiadó, Bp., 2017)

A bérmálás időpontja és helye még nem fix, de előreláthatólag: 2023. június 4., vasárnap délután lesz a piarista templomban

A bérmálkozás előtti héten írásbeli és szóbeli vizsgát szervezünk, pár nappal előtte próbát, valamint rövid rekollekciót tartunk. 

A bérmálkozáshoz az alábbi igazolásokat kérjük majd beszerezni, kitölteni: 

  • jelentkezési lap a bérmálkozásra (űrlapot adunk)
  • (ha valaki nem a Piarista Plébániához tartozik) saját plébánosának engedélye, hogy hozzájárul a nálunk, piaristáknál történő bérmálkozáshoz
  • igazolás, hogy a bérmálandó részesült már a keresztség szentségében (ezt vagy a keresztelési emléklap fénymásolatával vagy plébániai okirattal lehet igazolni)
  • igazolás, hogy a bérmálandó volt már elsőáldozó: ezt az elsőáldozási emléklap fénymásolatával vagy plébániai okirattal lehet igazolni; (aki még nem volt elsőáldozó, a bérmálásra való készület részeként erre is felkészítjük, de erről minél hamarabb egyeztetnünk kell!)
  • bérma-keresztszülőségről plébánosi igazolás (az lehet bérma-keresztszülő, aki már maga is volt bérmálkozó és vallását gyakorolja)

Az igazolásokhoz szükséges űrlapokat google classroom-on keresztül fogják megkapni a diákok. 

Elképzelhető olyan konstrukció is, hogy valaki nálunk csak a bérma-hittanra jár. Mi igazolást adunk ki arról, hogy felkészült, levizsgázott. Ezek után a saját plébániáján is tud bérmálkozni. MERT ALAPVETŐEN A SZENTSÉGKISZOLGÁLTATÁS RENDES HELYE AZ A PLÉBÁNIATEMPLOM, AHOVÁ ÁLLANDÓ LAKÓHELYE SZERINT TARTOZIK VALAKI. (A bérmálásra felkészítő hittanunkra a lakóhely szerinti plébános hozzájárulásával azért fogadunk nem a piarista plébániánkhoz tartozó fiatalokat is, mert előfordulhat hogy nem jó az otthoni felkészítő hittan időpontja számukra, és esetleg emiatt maradnának ki a szentség felvételéből.)

A bérmálásra való felkészítéssel kapcsolatos további információ az alábbi e-mail címen kapható: nagy.attila@kecskemet.piarista.hu

 

Nagy Attila SchP - lelkipásztori felelős

 

Submitted by nagy.attila on