2021. 04. 02.

Március 31-én, a húsvéti szünet előtti utolsó iskolai napon a Piarista Iskola teljes nevelőtestülete szakmai napot tartott, melynek során a személyes kísérés témájával foglalkoztunk. Ez a piarista identitáselem a rendi hagyományban gyökerezik, egyszersmind nagyon is új, a 21. század iskolájához tartozó attitűd, mely az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül a piarista intézményekben, és pedagógiai megújulási törekvésünknek is az egyik fókusza. A modern pedagógusszerep elengedhetetlen jellemzője a gyermekek, fiatalok egyéni igényeire való nyitottság, a támogató, facilitáló mellettük állás, illetve annak fokozatos tudatosítása, hogy elsődlegesen ők maguk felelősek saját céljaik megfogalmazásáért és az azok eléréséhez szükséges lépések megtételéért.

A nap folyamán végig az online térben voltunk együtt, videokonferencia formájában plenárisan és 17 kiscsoportban, egyénileg és párban is dolgoztunk, kapcsolódva a 2020 őszén lezajlott Kísérés2020 konferenciához, reflektálva saját kísérési gyakorlatainkra, továbbá keresve az egyéni és közösségi szintű továbblépés lehetőségeit.

A munka mindvégig pezsgő légkörben folyt, az előadások és a csoportos műhelymunkák váltották és jól kiegészítették egymást, sok értékes megállapítás, szempont, kérdés és javaslat született a témában. Többen kifejezték, hogy milyen jó volt hallani egymás jó gyakorlatait, hogy mennyi kincsünk van, és milyen sokat tanulhatunk egymástól. Mások a kollégák, illetve a tagozatok közti szakmai kapcsolatok elmélyítését, gazdagítását emelték ki a nap fő pozitívumaként.

Köszönet a nap tartalmi előkészítéséért és megszervezéséért Agócs Andreának és Telek Péter Pálnak, továbbá a csoportvezetés feladatát vállaló és arra alaposan felkészülő kollégáknak: Bezsenyi Boglárkának, Csenki Nikolettnek, Máj Juditnak, Marozsi Edinának, Mikulás Gábornénak, Mogyorósné Bálind Anikónak, Némethné Lintner Tündének, Paróczai Bélánénak, Petőcz Tamásnak, Romanóczi Györgynének, Soós Zoltánnak, Steixner Katalinnak, Szabó Krisztinának, Szabóné Polgár Évának, Tősér Annának, Vargáné Csűri Bernadettnek és Zákányi Erikának, valamint előadóinknak: Nyeste Pál piarista atyának, Vida-Szűcs Emesének és Mogyorósné Bálind Anikónak, akik a személyes kísérés három speciális területét mutatták be saját tapasztalataikon keresztül.

És köszönet illet minden kollégát, akik nemcsak passzív hallgatóként, hanem mindvégig tevékeny, együttműködő résztvevőként voltak jelen.

E sok szempontból megterhelő időszak után a szünetre jó pihenést s a Feltámadás reményében örvendező, áldott Húsvétot kívánunk tanárnak, diáknak és szülőnek egyaránt!

Submitted by telek.peterpal on