2021. 02. 18.

Érkezés az iskolába, a tanulás előkészítése

A gyerekek reggel 7 órától jöhetnek az iskolába, jó időben az udvaron gyülekeznek, majd - már tanítójuk felügyelete mellett - az osztálytermükben kipakolják a felszerelésüket és előkészülnek a tanításra. 

Az első óra 8:00-kor kezdődik, de még nem a hagyományos értelemben vett tanítási óra. A reggeli ima után a napindító beszélgetőkör, majd meseolvasás és egymásra hangoló közös játék következik.

Délelőtti tanulási idő

Tízórai után következnek a délelőtti tanulmányi foglalkozások (tanítási órák). Ezek szervezésekor, beosztásakor a tanítók figyelembe veszik az osztály sajátosságait, a gyerekek életkorát, egyéni képességeit. Az időbeosztás ennek megfelelően rugalmas. Az órák ugyan 45 percesek, de bármikor lehetőség van hosszabb szünet tartására, frissítő játék, mozgás beiktatására. A csngetési rend az elsősöket nem köti, különösen a beszoktatás időszakában.

Ebéd

Az ebédre a rendház udvarán álló ebédlőben kerül sor, így egy pár perces séta mindenképpen kapcsolódik hozzá. Hacsak nincs rossz idő, a rendház játszóterén, vagy a Gyenes téri játszótéren hosszabb (egyórás) kötetlen játékra is lehetősége nyílik a gyerekeknek.

Délutáni tanulási idő

Fél kettőtől ismét játékkal, dallal, mesével hangolódnak a délutáni tanulásra, melynek keretében készségtantárgyi órákra, és a házi feladatok differenciált, önálló elkészítésére kerül sor. Feladataihoz ki-ki igénye szerint kap egyéni segítséget. 

A nap vége

A tanítási nap az uzsonna után a rendrakás és a nap értékelését követő levegőzéssel, szabad foglalkozással ér véget 16 órakor. A gyerekek felügyeletét ezt követően 17 óráig biztosítjuk.

Submitted by szakal.ferenc on