2019. 12. 10.

A gimnáziumból többen vettünk részt a Szegedi Tudós Akadémia újabb előadásán. A téma már előzetesen is izgalmasnak tűnt: féligazságok és hazugságok bemutatása a valós információk tükrében. „Vezetőnk” az előadás során Dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának kutatója volt, aki lerántotta a leplet sok tévhitről.

Nagyon sokrétű volt az előadás, rengeteg kérdést körüljártunk a marihuána használattól kezdve, a természeti népek egészséges táplálkozásán át, a C-vitamin fogyasztásáig. Érdekes volt a parlagfű gyógyhatásával kapcsolatos tévhitek eloszlatása, vagy annak bemutatása, hogy diólevél sem csodaszer. Megtudtuk, hogy ami laboratóriumi körülmények között teljesül, az az emberi szervezetben nem biztos, hogy megismétlődik. Előadónk nagyon világosan magyarázta el azokat a kérdéseket, amelyek felismeréséhez háttértudás szükséges, így könnyen megértettük azokat a témákat is, amelyekről még nincs elég ismeretünk.

Az előadásnak gyakorlati haszna is volt, mivel ez a tudás — vagy nem tudás — mindennapi életünket és egészségünket is befolyásolhatja.

A most felvetett témák kapcsán sok tévhit él a köztudatban, mivel az átlagembernek nincs meg a megfelelő tudása, hogy ezekben a kérdésekben önálló és helytálló véleményt tudjon alkotni. Mi is feltehettük kérdéseinket, amiből kiderült, hogy mi is rengeteg tévhittel találkozunk – főként az interneten keresgélés közben.

Szabó Tamás 10/c

Submitted by kiss.ildiko on