2019. 12. 04.

            A Szegedi Tudós Akadémia keretében tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Nobel-díjas kutatók és tehetséges diákok találkozóját december 2-től 4-ig.

            A rendezvényen a Szent-Györgyi Hallgatói Programban részt vevő egyetemisták számoltak be kutatási eredményeikről, mint például az epilepszia kezelésének új alternatív módszereiről. Ezek után egy kerekasztal beszélgetésen sok mindent megtudtunk a programban dolgozó egyetemisták mindennapjairól.

            Délután a mentorok is bemutatták kutatási területeiket: Dr. Horváth Péter egy új módszert ismertetett, amely hasznosnak bizonyult a rákkutatásban, Dr. Boldogkői Zsolt előadása a géntechnológiával foglalkozott, Dr. Deli Mária a biológiai gátak fontosságáról beszélt, Hunyadi Attila pedig különböző, természetben előforduló anyagok kémiai szerkezetéről és bioaktivitásáról.

            Az előadások után átadták a "Szent-Györgyi Student Excellence Award 2019" díjat Porkoláb Gergelynek, aki mentorával egy új agyi gyógyszerbeviteli rendszert fejleszt.

            Az előadás-sorozat zárásaként a világ élvonalába tartozó tudós, Dr. Ole Petersen számolt be főbb kutatási témáiról, életpályájáról. Ő jelenleg a Cardiff-i Egyetem professzora, ahol a celluláris kalcium jelátviteli folyamataival valamint a kalciumionok túlzott felvételének és leadásának káros hatásaival foglalkozik. Eredményeiért 2018-ban az Amerikai Élettani Társaság Walter B. Cannon díjjal jutalmazta.

Az utolsó napon különböző laborfoglalkozások közül választhattunk gyakorlatot. Az SZBK egyik mikrobiológiai laborjába látogattunk el, ahol az antibiotikum-rezisztencia volt a téma.

Számos élménnyel gazdagodtunk, nagyon jól éreztük magunkat. Szeretnénk megköszönni a lehetőséget Kiss Ildikó tanárnőnek és a program rendezőinek, előadóinak.

Kovács Anna Katalin és Mihalik Emőke 12.c

Lénárt András Levente 11.c

 

Submitted by kiss.ildiko on