2019. 06. 02.

A 4.b és a 6.c osztály (néhány 6.b-s tanulóval kiegészülve) május 23-án Erdély felé vette útját a két osztályfőnök, Steixner Katalin és Olasz Edit vezetésével. A cél Szászváros volt, ahol a dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent Erzsébet Gyermekotthona látta vendégül az osztályokat. A 4.b osztály már az előző évben is meglátogatta az otthont, így számukra ismerős volt a környezet. Sok szép program várt a gyerekekre és a kísérő tanárokra. Dániel, az egyik nevelő volt az elválaszthatatlan kísérőnk. A két osztály együtt tekintette meg a futurisztikusan felújított tordai sóbányát, ahol néhányan kipróbálták a földalatti óriáskereket, voltak, akik pingpongoztak is. Ezután a Tordai-hasadék felé vette a csapat az útját. Bár esett az eső, de senkit sem tántorított el, hogy a zubogó patak mellett egy rövid túrát tegyen. A nap utolsó állomása az Unesco Világörökség része, Torockó volt. Itt rövid sétát tettünk a falu utcáin, megcsodálva a népi építészet remekeit. A napsütésben gyönyörű látvány volt a Székelykő hegyes csoportja. Másnap a két osztály külön-külön programon vett részt: a negyedikesek Erdély egykori fővárosába, Gyulafehérvárra utaztak, ahol a csillagerődön belül épült székesegyházat, egyházi épületeket tekintették meg. A hatodikosok ezalatt a dévai várban elevenítették föl Kőmíves Kelemenné sorsát, majd a Hunyadiak ősi fészkében, Vajdahunyadon átélhették a középkori életformát, hiszen ezen a hétvégén korabeli ruhákba öltözött fiatalok lepték el a várat. Ezen a délutánon tettünk még egy rövid túrát, hogy élvezzük a magashegyi környezetet.

Vasárnap búcsút vettünk vendéglátóinktól, és Máriaradna búcsújáróhely érintésével tértünk haza. Azt sajnáljuk, hogy nem találkozhattunk Böjte Csaba testvérrel, akit a pápalátogatás szervezési feladatai elszólítottak Déváról ezen a hétvégén.

Köszönetet mondunk a Móczó családnak a gyermekotthonnal való kapcsolat kiépítéséért és az utazás megszervezéséért.

Az úton az osztályfőnökök segítői voltak: Gálné Kalapos Ildikó, Bodzáné Kutas Rita, Bodza Pál és Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika, aki mesélt az útvonalról és a megtekintett nevezetességekről.

 

 

Submitted by korompai.monika on