2019. 05. 27.

A 10. osztályos biológia tanmenetbe illeszkedően egy-egy májusi délután terepgyakorlatot szerveztünk a Páhi melletti kaszálók vidékére Dudás László túravezető segédletével.

2019. május 10-én a 10.b osztály diákjai a Kiskunsági Nemzeti Park területén található Kolon-tavi mocsárrétet és annak élővilágát csodálhatták meg biológia tanáraik, Zákányi Erika és Harazin András vezetésével. Az itt töltött idő alatt különböző orchidea- és lepkefajokat ismertek meg, mint a hússzínű ujjaskosbor, a pókbangó, a méhbangó, a réti boglárkalepke és a pöször szender. Megcsodálhattuk a szöcskék egyik képviselőjét, a magyar tarszát is, mely kizárólag ezen a területen található meg. (Reggel Blanka, Fehér Marcell 10.b)

2019. május 16-án a 10. a osztály vett részt a Kolon tavi terepgyakorlaton Zákányi Erika és Fehérvári Gábor vezetésével. Lenyűgözött a táj szépsége és vezetőnk, Laci bácsi szaktudása, akinek személyében egy igazi természetkedvelőt ismertünk meg. Ami a legjobban tettszett az az volt, hogy senki se gondolná, hogy milyen élővilág terül el a lábunk alatt. Például rengeteg orchideát láttunk, amelyek közül személyes kedvencem a vitézkosbor volt. Remélem lesz még lehetőségem már nem idegenként visszatérni a Kolon-tó környékére. (Hajas Boldizsár 10.a)

2019. május 17-én a 10. c osztály informatika tagozatosai egy érdekes kiránduláson vehettek részt Harazin András tanár úr vezetésével. A gyakorlatot egy rövid ismertetővel kezdtük a helyi élővilágról, majd egyenesen az Orchidea-tanösvény felé vettük utunkat. Nagyon sokféle virágot láttunk, a búzavirágtól kezdve a vitézkosboron át egészen a pókbangóig. A növények mellett rengeteg nyüzsgő, kisebb nagyobb állatokkal is találkoztunk, például út mentén legelésző birkákkal, és a lábaink alatt rohangáló hangyák, szöcskék és pókok hadaival. Laci bácsi folyamatosan érdekes és vicces történeteket mesélt, amik mindenkinek felkeltették az érdeklődését. Átkeltünk a Páhi réteken, és hazafelé Őspáhin is megvetettük a lábunk. Az egyikori temető dombja mindenkit lázba hozott. Megismerhettük a kora nyári természetet, a kellemes és langyos idő pedig tökéletes volt a túrázáshoz. A délután folyamán elfogyasztottuk a jóleső hidegcsomagot, és sok tapasztalattal, tudással és jó emlékkel indultunk haza. (Utassy Petra 10.c)

Köszönet a fényképékért Tóth Lillának (10.a), Radics Bernadettnek (10.c), Utassy Petrának (10.c) és Fehérvári Gábor tanár úrnak.

Harazin András

Submitted by Névtelen (nem ellenőrzött) on