2019. 04. 15.

 Óvodánkban a Menő Menza pályázat keretében 2019. április 8-12 között rendeztük meg a Tejes projektünket.

Hétköznapjainkat, óvodai nevelésünket többek között átszövi az egészségtudatos magatartás alakítása, aminek egyik fő területe a táplálkozás. Ezen belül most a tejfogyasztás, tejfeldolgozás állt a középpontban. A tejfogyasztás kiemelkedően fontos a csontozat és a fogazat egészséges fejlődése szempontjából, de figyelmet szenteltünk azokra a gyermekekre is, akiknek egészségi okok miatt mellőzni kell ezeket a termékeket vagy mással kell pótolni azt.

Az egész hét folyamán a sokoldalú tapasztalatszerzésre helyeztük a hangsúlyt, hiszen a gyermeki tanulás feltétele a cselekvő aktivitás, a közvetlen tapasztalatszerzés, érzékszervi megtapasztalás.

Csoportjaink változatos tartalmakkal töltötték meg a hét napjait. A gyermekekkel ellátogattunk a városi Piaccsarnokba, ahol felkerestük a házi tej, –túró és sajt árusokat. Az óvodai tevékenységekhez szükséges alapanyagokból: - joghurt, tej, tejpótló italok, túró, sajt - aludttejet, gyümölcsjoghurtot, édes és savanyú tejes és tejmentes gyümölcsturmixot, édes, sós és fűszeres túrókrémeket készítettünk és kóstoltunk a gyermekek nagy örömére. A finomságokat, melyek dekoratív tálakon kerültek a folyosóra, délután a szülők is megízlelhették.

A piacon áruló tejtermelő, sajtot áruló néni is megjelent a szerepjátékok sorában, aki végig kóstoltatta vevőivel a finomabbnál finomabb sajtjait. A hét utolsó napján mindenféle tejtermékkel terítettük meg svédasztalunkat, sajtok, túrófélék, vaj, margarin, tejmentes sajtok és zöldségfélék sokaságából választhatta ki mindenki mit is szeretne reggelizni. Feldolgoztuk a témát irodalomban, zenében, művészeti alkotásokban.

A csoportszobai játéktémákban megjelent a farmon élő állatok élőhelye, tejelő állatok és kicsinyeik, azok gondozása az otthonról hozott plüss és műanyag háziállatok segítségével.

A családok és nagyszülők segítségével kedves kiállítást tudtunk megvalósítani. Régi edények, eszközök, köpülők, bádog bögrék, sajtárak, zománcos tálak, szűrők, tölcsérek, merítők, tejes edények meséltek a régi idők tejfeldolgozásáról az óvoda előterében.

 

Tartalmas, tapasztalásban gazdag hetet zártunk, ahol gyermekek, szülők, óvodai dolgozók egyaránt élményekben gazdagodtak. A tej, és tejtermékek fogyasztásának megszerettetése volt a célunk, amihez a változatos tevékenységek által sikerült hozzájárulnunk.

 

                       Hajagosné Csernák Gizella, Nagyné Bodza Irén, dr. Urbánné Lehoczki Adrienne

                                                          

 

Submitted by lehoczki.adrienne on