2019. 04. 11.

Különleges módon ünnepeltünk az idei költészet napján:

A bevezetőben József Attila József Attila című versével emlékeztünk meg a ma 114 éve született költőről, és arról, hogy ez a nap 55 éve a magyar költészet napja. Majd a 110 éve született Radnóti Miklósnak 1942. április 11-én írt verse, a Száll a tavasz… hangzott el, melyet közös versmondás követett: tagozatunk osztályai versszakonként váltakozva szavalták Áprily Lajos Tavaszodik és Március c. versét.

Ezek után került a sor a versünnep fő attrakciójára, amikor is "kortárs költők" művei hangzottak el, méghozzá nem akármilyeneké: a felsős diákok költeményeit hallgathatta meg az érdeklődő diákság, tanáraik előadásában. A tizenöt vers között volt játékos és vidám, volt drámaian fájdalmas és sejtelmesen lírai, volt hazafias és emelkedett hangvételű egyaránt. Büszkék vagyunk diákjainkra, akik megosztották ihletett perceikben született műveiket, és köszönjük a kollégáknak, hogy készségesen és értő módon tolmácsolták azokat. (Az elhangzott alkotásokra a közönség a titkárságon adhatja le szavazatait.)

A költészet napi ünnep tetőpontján a messzi Japánból érkezett, a magyar poézis iránt rajongó Jolszavala Muki tisztelte meg jelenlétével tagozatunkat, aki ékes japánsággal és nagy átéléssel szavalta el Petőfi Sándor: Falu végén kurta kocsma... kezdetű versének japán (?) fordítását.

Azok a diákok, akiknek még volt kedvük további közös szavalásra, délután részt vehettek a Városháza előtt rendezett költészet napi városi versmondáson. Reméljük, hogy ez a mai versünnep sok diákunknak szolgált olyan élménnyel, amely közelebb hozta szívéhez-lelkéhez a magyar lírát és a kortárs költészetet.

Telek Péter Pál szervező

Submitted by telek.peterpal on