2019. 03. 28.

"Én vagyok az út, az igazság és az élet.” (Jn 14,6)

Nagyböjtben évről évre választunk egy képet, egy szimbólumot, mely segít a figyelmünket ráirányítani hitünk legnagyobb titkára, a húsvéti misztériumra, melynek megünneplésére készülünk. Az idei Nagyböjtben egy ősi és egyetemes szimbólumot választottunk, az út képét. Öt héten át minden kedden reggel erről szól a napkezdő imádság, és ez volt nagyböjti lelki napunk központi motívuma is.

Agócs Andrea  napindító gondolata után, melyet különféle méretű és formájú útitáskák, hátizsákok szerepeltetése tett még szemléletesebbé, kezdetét vette a "PIÁR TOURS" szakemberei által szervezett, színes programokkal teli utazásunk. Elsőként meghívott előadónk, Keszeli Sándor, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium hittantanára lépett a mikrofonhoz, és a mindnyájunk által jól ismert animációs film, a Verdák részletein s a főszereplő, Villám Mcqueen jellemfejlődésén keresztül mutatta be nagyböjti utunk lehetőségeit és távlatait. A folytatásban csoportfoglalkozások keretében mélyítettük el a témát, többek között életutunk különböző szakaszainak jellemzőiről, a kátyúk és zsákutcák elkerülésének lehetőségeiről beszélgetve.

Ezután közös imádság következett a templomban, ahol az osztályok képviselőik útján röviden megosztották egymással a foglalkozások élményeit, majd hálaadó és könyörgő litániát imádkoztunk, belefoglalva a tartományi káptalant is, mint a piarista rend útjának aktuálisan fontos állomását. Az utolsó órában választható foglalkozásokra került sor, ahol változatos témákkal - például úton levés, zarándokutak, utazás a jövő(m)be, kettesben az úton, a férfivá válás útja, keresztutak - és különféle tevékenységekkel - például böjti napló készítése, gyertyamártás, teagami, kosárkakészítés, számítógépes plakáttervezés, élő társasjáték - zártuk a lelki napot.

Köszönet a szervezőknek, előadónknak és a vele érkezett három 11.-es Kalazancius Mozgalom-csoportvezetőnek, Rebekának, Verának és Marcinak, valamint a közreműködő kollégáknak és minden résztvevő diáknak, hogy utunknak ezt a szakaszát együtt járhattuk, segítve egymást az örök Cél felé...

Telek Péter Pál tagozatvezető

Submitted by telek.peterpal on