2019. 01. 22.

Óvodapedagógusaink a - Polgár Judit Sakk Alapítvány 2013 óta sikeresen alkalmazott - Sakkpalota program óvodai változatával ismerkedtek meg.

Szabó Krisztina, Szelei-Nagy Éva és dr. Urbánné Lehoczki Adrienne 2019. január 19-én a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő program képzésén vettek részt.

Az Európai Parlament 2012. március 17-én deklarációt adott ki a sakk iskolai bevezetésének támogatásáról. Az Európai Uniós szakmai bizottság tagjaként, a világtörténelem valaha élt legjobb női sakkozójának választott Polgár Judit Magyarországon négy évfolyamra szóló képességfejlesztő sakk kerettantervet készített az általános iskolák alsó tagozata számára.

(Intézményünkben az 1. és a 3. osztályos diákjainknak heti egy sakkórája van.)

Terveink szerint a program 2019. szeptemberétől beépül óvodai nevelésünkbe.

 

A program hidat képez az óvoda és iskola átmenetében, az életkori sajátosságok figyelembe vételével komplex megoldást nyújt az óvodás korú gyermekek képességfejlesztéséhez és felkészíti őket az iskolakezdésre, a digitális kor kihívásaira.

A sakk az egyik leghatékonyabb eszköz, melynek segítségével be lehet vezetni a gyerekeket a tudatos ismeretelsajátítás folyamatába.

A játékos foglalkozások keretében a gyerekek :

  • játszva sajátítják el a szabályokat,
  • észrevétlenül fejlődik a problémamegoldó készségük, kreativitásuk, logikus gondolkodásuk,
  • egy 64 mezőből álló térképen alakítják ki a saját belső humán GPS-üket, miközben tájékozódnak.

Nem a sakk megtanítása a cél, de pozitív „mellékhatásként” a gyerekek tökéletesen megtanulnak sakkozni!

Submitted by lehoczki.adrienne on