2019. 01. 21.

Megemlékezés a magyar kultúra napjáról

A gimnáziumban 2019. január 18-án emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról.

1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz végleges változatát. A mű eredeti kéziratát a költő saját kezű aláírásával az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, a Himnusz születésnapján a magyar kultúra napját.

A megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben. Felhívta a figyelmet egy ilyen ünnep megtartásának fontosságára.

"Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is" - mondta.

A zongoraművész gondolatainak szellemiségében tartotta meg előadását Gyergyádesz László a Kecskeméti Képtár/Cifrapalota muzeológusa a 650 éves Kecskemétről.  A művészettörténész nézőpontjába belehelyezkedve követhettük nyomon a „hírös” város történelmi múltját!

Kecskemét a templomok városává nőtte ki magát az idők folyamán, tudtuk meg a képekkel gazdagon illusztrált előadásból. A 19. századra az összes felekezet temploma felépült a főtérhez kötődően, ami a vallási türelem szép példája, és egyben egyedülálló jelenség is Európában.

Az előadó bemutatta azt is, hogy miként változott a főtér képe az elmúlt századokban.

Az iskola tanárai és diákjai nevében is köszönettel tartozunk az érdekes és hasznos időutazásért Gyergyádesz László művészettörténésznek.

Submitted by kuthy.zoltan on