2018. 06. 23.

A felső tagozat természetjáró köre idén is megtartotta hagyományos, tanév végi túratáborát. A három nap alatt szállásunk a váci piaristák kollégiumában volt, innen indultunk túráinkra. Az első napon bemelegítettünk egy 8 km-es könnyű túrával. A katalinpusztai kirándulóközponttól indultunk el a tanösvényen, és érintettük a Gyadai-rét természetvédelmi területét, a mocsáron átvezető pallókon egyensúlyoztunk, majd az Óriások pihenőjénél tartottunk mi is egy hosszabb, játékokkal egybekötött ebédszünetet. Innen a kissé meredek hegyoldalon felkapaszkodtunk a függőhídhoz. Túránk végén Volán-busszal indultunk vissza Vácra.

Másnap következett az igazi embert próbáló túra. Vonattal Zebegénybe utaztunk. Itt először megtekintettük a Kós Károly tervezte katolikus templomot. A falu fölött emelkedő hegy tetején megemlékeztünk az első világháború hőseiről és a szomorú trianoni döntésről. Innen egy kilátó tetejéről szétnézve gyönyörködtünk a Dunakanyar hegyeiben. Ez csak a kezdet volt, mert ez a túra Nagymarosra vezetett. Érintettünk egy nagy rétet, ahol mindenki megebédelt, és tollasozhatott, focizhatott a csapat. A déli nagy melegben a legtöbben inkább a hűs árnyékot választották. Utunkat folytatva egy meredek kaptatón felmászva a Juliánus barát-kilátóból lélegzetelállító látványban volt részünk: előttünk a Duna kanyarulata, körülöttünk a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny vonulatai. A túra végén - részben vagy egészben - mindenki megmártózhatott a kellemes hőmérsékletű Dunában. 

Az utolsó napon először gyalogos városnézésre indultunk, majd megtekintettük a Memento mori kiállítást a világszenzációnak számító múmiákkal. Végül kellemes lubickolással fejeztük be a táborunkat a váci strandon.

Ebben az évben is Olasz Edit tanárnő volt társam a programok szervezésében és lebonyolításában.

Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika túravezető

Submitted by korompai.monika on