2018. 02. 26.

Február 20-án, kedden biológia tagozatos diákjaink közül néhányan ellátogattak a Menhely az Álltokért Alapítvány állatmenhelyére. Betekintést nyerhettek a menhely működésébe, és segíthettek a kutyákkal való foglakozásban. A következő beszámolókat készítették:

„Február 20-án nagyszerű lehetőségünk nyílt arra, hogy meglátogassuk a kecskeméti Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Közhasznú Alapítvány állatmenhelyét. Egy ilyen látogatáskor rengeteg kérdés motoszkál az emberben. Bennem a sok miért. Hogyan lehet az, hogy egy ember a társát, még ha az állat is, bántja vagy fájdalmat okoz neki. Hol van az igazságos bánásmód?

Odaérkezésünkkor egy rövid bemutatót hallhattunk. Elmondták, hogy az állandó kutyalétszám nagyjából 300, de körülbelül 1200 állat cserélődik évente. A bemutatkozásból megtudtuk, hogy a kutyákat minden lehető eszközzel megpróbálják szocializálni. Először is orvosi vizsgálatokat kapnak, ha betegek, gyógyítják és emberségesen próbálnak bánni velük: sétáltatják, tisztán tartják, rendszeresen etetik őket. Megfelelő körülményeket biztosítva ezzel ahhoz, hogy újból visszakerülhessenek az életbe, egy gondoskodó emberhez vagy családhoz. Nekem ekkor jutott eszembe az otthoni két kutyám, és az, hogy szüleimtől csak úgy kaphattam meg őket, ha vállaltam a róluk való gondoskodást. Öt éves korom ellenére ezt a feladatot nagyon komolyan vettem, és a mai napig vigyázok kutyáimra, bár a kollégium miatt most már a családnak is segíteni kell ebben.

Térjünk rá a sok miértre. Vannak, akik felelőtlenül, csak úgy buliból vesznek egy kutyát, és ezután félredobják. Vannak olyanok, akik az életkörülményeik megváltozása után (betegség, halál, költözés) kénytelenek lemondani szeretett kedvencükről. Ezért az örökbefogadás sem arról szól, hogy hazaviszek egy kutyát, mert a szomszédnak is van. Itt ugyanis valamilyen módon a menhely is rákérdez és ellenőrzi, hogy az örökbefogadó milyen feltételeket tud biztosítani az új családtagnak, és ígéretet tetet vele, hogy becsületes állatbarátként gondoskodik a kiválasztott négylábúról. Mindezt szerződésben rögzítik, és szúrópróba-szerűen ellenőrzik is. Egy ilyen kiemelt szabály, hogy tilos láncra verni az ebeket. Ezek az állatok igazán szeretetéhesek, de ami nagyon fontos, hogy olyan szeretetet adnak, ami semmivel sem pótolható, sőt sokszor hatalmas gyógyító erő is. Csodát tesznek az ember lelkével, sőt testi egészségével is az ilyen kis kedvencek.

Ezért aki megteheti, tegye meg, keressen fel egy állatmenhelyet, biztos megmozdul valami az ember lelkében, és észreveszi, hogy ki lenne az a hű társ, akinek gondját viselhetné. De a szervezők már annak is örülnek, ha önkéntesként besegítesz a menhely dolgozóinak áldozatos munkájába.”

Kovács Anna, Lőrincz Anna, Mihalik Emőke 10.c

 

„Az I. Országos Állategészségügyi Verseny 3. fordulójának keretében ellátogattunk a Menhely az Állatokért Alapítvány telephelyére. A feladatunk az volt, hogy a hozzánk legközelebb lévő menhely közösségének hasznos tagjai legyünk, és ezt fotókkal dokumentáljuk.

Kisfáiban, a 211/A szám alatt már 2009 óta várják a lelkes állatbarátok az otthontalan kutyákat. Kb. 300 eb tartózkodik egy időben ezen a nyugodt, természet közeli menedéken. Évente 1200 állat fordul meg itt, ezek egy része gyorsan vissza is kerül otthonába a rádiós beolvasásoknak és az egyre jobban kiépülő chiprendszernek köszönhetően. Mások azonban hosszú ideig rászorulnak a segítségre. Először egy 14 napos karanténon kell átesniük, majd ha senki sem jelentkezik értük, felkerülnek a menhely weboldalára. Személyesen is meg lehet őket nézni hétköznapokon 9-től fél 4-ig, szombaton pedig reggel 8-tól egészen délig. Bárki, aki betöltötte a 18. életévét, befogadhatja őket 10.000  Ft-ért, ez fedezi a hely kiadásait az 1%-ok és az adományok mellett. 5000 Ft-ért lefoglalható az állat. Számos lakó külföldön lel szerető otthonra, svájci és német partnermenhelyek havi rendszerességgel visznek el négylábúakat.

A hatályban lévő törvények alapján minden bekerülő állatot chippel látnak el és ivartalanítanak Ezt egy a hét minden napján ott tartózkodó állatorvos végzi, aki ilyenkor rutin ellenőrzéseket folytat, kisebb műtéteket bonyolít le. Amennyiben komolyabb beavatkozásra van szükség, a dolgozók eljuttatják a beteg egyedeket a megfelelő szakemberhez.

Február 20-án, egy havas téli napon az iskola mikrobuszával Kiss Ildikó tanárnő vezetésével „zarándokoltunk ki” a kisfái tanyavilágba. A kapuban egy mosolygós hölgy üdvözölt bennünket, majd röviden körbevezetett minket, miközben kéréseinkre válaszolt. Később 1-1 kutya pórázával a kezünkben vonultunk ki a számukra kialakított játszótérre, ahol labdáztunk velük és megsimogattuk őket. Lackó és Pulcsi ez alatt a röpke egy óra alatt nagyon a szívünkhöz nőtt. Mind a kilencen jól éreztük magunkat.

Ha bárkinek megjött a kedve az önkéntes munkához, ezt a nyitvatartási órákban megtehetik, szombatonként pedig a mentorprogram nyújt lehetőséget az aktív segítségnyújtásra. Ezen kívül használt ruhát, kutyatápot és adóik 1 %-át is szívesen fogadják, az utóbbit a 18000610-1-03 adószámon.”

Maurer Mercédesz, Rideg Anna 10.c

 

Submitted by kiss.ildiko on