A Cifrapalota kiállításán megtekintettük a Seuso kincseket, melyek szépségük mellett az őket körüllengő rejtélyek miatt is legalább olyan híresek. Mosakodáshoz használatos edényeket, a lakomákon használt kancsókat és díszes tálakat láthattunk. Az egyik legszebb darab egyértelműen a tulajdonos nevét is megörökítő vadásztál volt, melyet közelről megcsodálhattunk.
Elcsodálkoztak tanulóink, mikor hallották, hogy abban az időben az ezüst edények használata megszokott volt a mindennnapokban a gazdagabb rómaiaknál.
A kiállítást múzeumpedagógiai foglalkozás követte. Jellegzetes, az ételek ízesítéséhez használt fűszereket szagoltunk: borsot, kaprot, koriandert, babérlevelet és köményt. A rómaiak a flamingótól a vad ételeken át sok mindent fogyasztottak. Megtudtuk, hogy annak érdekében, hogy minél ízletesebb legyen az elkészítendő állatok húsa némelyiket még fügével is etették.
A gyerekek kipróbálták, milyen lehetett félig fekvő helyzetben enni. Mindnyájan élményekkel gazdagon távoztunk.
Máj Judit és Mikulás Gáborné