2017. 12. 19.

Immáron tizedik alkalommal került megrendezésre a Szegedi Tudós Akadémia keretében a tehetséges diákok és Nobel-díjas kutatók találkozója. Ezúttal Tim Hunt-ot köszönthettük köreinkben, aki 2001-ben nyerte el a neves díjat a sejtciklus szabályozásának területén elért áttöréséért.

A programok péntek délelőtt kezdődtek a Szegedi Tudományos és Információs Központ (TIK) kongresszusi termében.

Először a mentortanárok prezentáltak más-más témakörökben, majd középiskolás diákok tárták a nyilvánosság elé legfrissebb kutatásaik eredményét, melyek központi témája a metán-gáz volt.

Egy hosszabb szünet után kezdetét vette az esemény, mely köré épült ez a három nap. Tim Hunt érdekfeszítő, tudományos, mégis mindenki számára érthető módon vezényelte le előadását, mely nem szimplán a Nobel-díj elnyeréséről szólt, hanem egy közvetlen, baráti, diákokkal kérdezz-felelek zárású, motiváló prezentálás volt.

Természetesen, mint minden évben, a színvonalas gálavacsorát egy legalább annyira színvonalas gálaműsor előzte meg. Ezúttal az Operett Színház négy kiváló művésze nyújtott nekünk kulturált, mégis élvezet teljes egy órát. Mint az megszokott volt, a szervezőség fenséges fogásokkal kápráztatott el mindenkit.

Utolsó napunk is mozgalmas volt, ugyanis a laborlátogatások ekkorra voltak ütemezve. A sok résztvevőre való tekintettel csak korlátozottan interaktív volt a legtöbb látogatás.

Amellett, hogy betekintést nyertünk a laborokba és az ott eltöltött munkanapokba, olyan információkkal is gazdagodtunk, melyek továbbtanulásunkra nézve is fontosak. Többek között a bioinformatikusok jelentőségéről hallottunk, mivel a tömérdek adat feldolgozásához, melyeket a kísérletekből szereznek, elengedhetetlen egy programozói alapismeret az adatok rendszerezése céljából.

Végül, az SZTA-n való többszöri részvétel után kijelenthetem, hogy érdemes utána olvasni, akár részt venni rajta, mivel egy, a teljes jövődet meghatározó lehetőséget kínál, amennyiben a biológia szakterületén kívánsz a későbbiekben tevékenykedni.

Urbán Szabolcs 12.c (biológia tagozat)

Submitted by kiss.ildiko on