2017. 05. 25.

 

2017. május 12-től 14-ig Marcus Tullius Cicero szülővárosában, a közép-itáliai Arpinoban 37. alkalommal került megrendezésre a Certamen Ciceronianum Arpinas nevű latin verseny.  A versenyen 14 európai ország 167 diákja vett részt, köztük 15 magyar.

A lefordítandó szöveg Cicero Kr. e. 44-ben írt De officiis című filozófiai végrendeletéből vett részlet volt, melyben leírta, hogy életének válságos éveiben miért tért vissza a filozófiához. A feladat részeként egy rövid kommentárt is kellett írni a szöveghez kapcsolódóan.

A verseny után a szervezők számos programot szerveztek a résztvevőknek, többek között ellátogattunk a Monte Cassino hegyen található, 529-ben Nursiai Szent Benedek által alapított bencés kolostorba, ahol az apát latinul köszöntötte a diákokat.

Vasárnap a magyar csapat háromnapos római tanulmányúttal folytatta a programot. Megnéztük a Vatikáni Múzeum és a Capitoliumi Múzeum ókori gyűjteményét, a Forum Romanumot, a Szent Péter-bazilikát, a belváros híres tereit, és misét hallgattunk a Santa Maria in Trastevere-bazilikában.

Avramucz Tamás 11.b

 

Submitted by Névtelen (nem ellenőrzött) on