2017. 04. 27.

 

Április 20-22-én gimnáziumunk diákjai harmadik alkalommal vettek részt a Szegedi Tudós Akadémián Kiss Ildikó tanárnő vezetésével. Iskolánkat a következő diákok képviselték: Fricz Gitta, Jászgulyás Attila, Nagy Lóránd, Papp Benedek, és Urbán Szabolcs.

***

Az alábbiakban a diákok beszámolóit olvashatjuk a rangos tudományos rendezvényről. 

Nagy Lóránd: „Előző héten 4 diáktársammal és Kiss Ildikó tanárnővel elutaztunk Szegedre a Nobel-díjasok és tehetséges diákok IX. találkozójára. A Tisza Hotelben voltunk elszállásolva, az ellátás kifogástalan volt.

Csütörtökön ellátogattunk a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium Öveges laborjába, ahol laborgyakorlaton vettünk részt. Sertésszívet boncoltunk, bemutatták a tüdő felépítését és működését, a katéterezést, valamint az EKG vizsgálatot. A délután folyamán még meghallgathattunk néhány előadást az ösztöndíjas egyetemi hallgatók kutatásairól.

Péntek reggel a városközpontot csodálhattuk meg egy városnéző túra keretében, majd Szentgyörgyi Albert életéről és munkásságáról hallhattunk. Ezután megint az ösztöndíjas hallgatók kutatásai következtek. A délután folyamán bemutatták az egész programot, és meghallgattuk Dr. Arthur Konnerth (European Brain Research Prize, 2015) agykutató előadását. Este a Szegedi Nemzeti Színházban megtekintettünk a színvonalas gálaműsort, majd részt vettünk a fogadáson."

Jászgulyás Attila: „ A kirándulás során rengeteg élménnyel gazdagodtam, és motivációt kaptam a továbbtanulással kapcsolatban"

Urbán Szabolcs: „Érdemes a jövő kutatásaira figyelmet és energiát fordítani. Kiváló lehetőség és rendkívüli élmény egy ilyen programon részt venni."

Papp Benedek: „Gyarapodott az angol szókincsem sok szakkifejezéssel, mert minden előadás angol nyelven hangzott el."

Fricz Gitta: „Idén nekem jobban tetszett a kísérlet, mivel boncoltunk és ez elég közel áll hozzám. Az előadások is érdekesek voltak, idén sokkal jobban értettem mint tavaly. A másik csúcspont a boncolás mellett, Arthur Konnerth előadása volt, egészen lenyűgözött a kutatása és az eredménye is. A gálaest is rendkívüli volt, a néptánc műsor is nagyon tetszett nekem, tehetségesek voltak a táncosok. A gálavacsora pedig maradandó emlék, hiszen egy szinten lehettünk Bert Sakmannal (Nobel-díjas fiziológus), legalábbis térben egy szinten. Igazán megtisztelő volt. Nagyszerű volt, hogy kirándulás és kikapcsolódás alatt is ennyi érdekességgel és új információval gyarapodhattunk."

Diákjainkat a laborgyakorlatot tartó tanárnő külön megdicsérte aktív közreműködésükért, hozzászólásaikért.

Kiss Ildikó

Submitted by nagy.attila on