2016. 10. 09.

 

A gödi Piarista Szakiskolában működő Serényi Tamás SchP a papszentelése utáni első szentmiséjét templomunkban mutatta be. Rendtársunk kecskeméti születésű, a Bányai Júlia Gimnáziumban érettségizett, majd elméleti fizikus lett a szegedi egyetemen. Ezt követően lépett be a Piarista Rendbe, ahol az örökfogadalmat és a diákonus-szentelést követően e hétvégén szentelte áldozópappá Budapesten, a Duna-parti piarista kápolnában Beer Miklós atya, váci püspök. 

A primiciás szentmise főcelebránsa újmisés papként Tamás atya volt. A szentbeszédet a Rómából hazautazó Urbán József SchP atya, generálisi asszisztens mondta. A szertartáson tucatnyi rendtárs koncelebrált, továbbá számos piarista pedagógus, valamint a Piarista Általános Iskola 2. évfolyamos diákjai vettek részt. A lelkes ministránsok között alsós és felsős diákok is voltak. 

A szentmise végén a közös újmisés áldás után Tamás atya legelőször a piarista kisdiákokat, szüleit, közeli hozzátartozóit, majd rendtársait, továbbá a hívek egy részét külön is megáldotta. (A régi néphagyomány azt tartotta, hogy "egy újmisés áldásért érdemes akár egy pár csizmát is elkoptatni", azaz messze földről is elmenni egy frissen szentelt atya első miséjére, ahol különös gazdagsággal árad ki a Jóisten kegyelme, szeretete.)

A primiciás szentmise után a rendház folyosóján agapéval folytatódott a bensőséges, szép ünnep.

Nagy Attila SchP ig. 

 

Submitted by nagy.attila on