2016. 04. 25.

A 3. és 4. évfolyamos diákok az egészségnap keretében április 22-én, a Föld napján Nagykőrösre látogattak a Pálfája Oktatóközpontba. A közel 150 gyermeket az erdei tisztáson ragyogó napsütés, madárcsicsergés, sok-sok program és Dr. Polyák Péter környezeti nevelő, gyógynövényszakértő fogadta. A Nagykőrös határában elterülő pusztai tölgyesek és gyöngyvirágos tölgyesek egyediségük, természetességük alapján egyedülálló értéket képviselnek. A több mint száz éves tölgyóriás, a tavaszi gyöngyvirágszőnyeg különleges látnivalót biztosított a gyermekek számára. A délelőtt folyamán szakszerű túravezetéssel minden diák végigment a Pálfája tanösvényen, ahol a gyerekek információt kaptak a homoki tölgyesek élővilágáról, találkoztak a Basa-fával, egy igazi matuzsálem faóriással. Barangoltak, gyűjtögettek a tavaszi erdőben, ismerkedtek fűvel-fával, illatos növényekkel, az erdő ízeltlábú lakóival. A gyerekek sor- és váltóversenyeken mérték össze ügyességüket, gyorsaságukat, megküzdve a gravitációval és többek között a hulladéktároló edényekkel.  A legbátrabbak bekötött szemmel, mezítláb mentek végig az érzékelő pályán, ahol különböző formájú, méretű, szilárdságú természetes anyagok nehezítették a tovahaladást. A hátizsákokból előkerült elemózsia is sokkal jobban fogyott a jó idő, tiszta, friss levegő, a sok mozgás hatására.

Az 1. és 2. évfolyam a kecskeméti Arborétumba látogatott el. Az 5 állomásból álló tanösvény igazi szórakozást jelentett a gyerekek számára. Megismerkedhettek gyógynövényekkel, madarakkal, állatokkal és nyomaikkal, fákkal és terméseikkel, majd ehhez kapcsolódva fafogócskáztak. Legnépszerűbb állomás pedig a mozgás volt! A virágzó fák, bokrok a ragyogó napsütés igazi élmény volt gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Köszönjük az Arborétum munkatársainak előkészítő, áldozatos munkáját és különösen az iskola Koháry István Alapítványának a program támogatását.

Némethné Lintner Tünde és Vida- Szűcs Emese

 

 

 

Submitted by nagy.attila on