2016. 03. 23.

 

Felsős lelkigyakorlat

Szokásos kétnapos nagyböjti lelkigyakorlatunkra a negyvennapi szent idő elejétől fogva készültünk. Az Irgalmasság szentévében az Irgalmasság kapuját helyzetük szemünk elé, és hétfőnként közös reggeli ima keretében a kapu szimbólum gazdag jelentéstartalmát bontottuk ki a kollégák és néhány tanúságtévő diák segítségével. Hétről hétre egy napon oratio continuát is tartottunk, kétszer tanárok, kétszer pedig diákok vezetésével. Hittanórákon sorra vettük az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit, valamint felkészültünk a keresztútjárásra és az egyes stációk megjelenítésére.

Március 21-én, hétfőn az irgalmasság témájában előadások és kiscsoportos beszélgetések váltották egymást, majd szentmisével zártuk a napot. Előadást hallhattak diákjaink Dr. Négyessy László ny. ügyész úrtól a jog és az irgalmasság témakörben. Kerekes Márton református kórházlelkész a kórházi szolgálatról, Tóth László börtönlelkész pedig a börtönszolgálatról tartott előadást. Tóth Tibor atya a szentmisén mondott homíliájában fontos és meghatározó gondolatokkal foglalta össze a nap témáját.

A keddi napon közös keresztutat jártunk. Minden osztály vállalt egy-egy (olykor két) keresztúti stációt, melyet jelmezbe öltözve, élőképként megjelenített, a többiek pedig tanári kísérettel imádkozva, énekelve vonultak osztályteremről osztályteremre, végig az iskola épületén. Az irgalmasság keresztútjának elmélkedéseivel, a stációk között az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit felidézve kapcsoltuk az imádságot a szentév programjához. A lelkigyakorlat lezárásaként s a feltámadás örömének kifejezéseként a tornacsarnokban körbeállva meg is jelenítettük a kaput, mely az Életre vezet.

Köszönjük kollégáinknak, a vállalkozó szellemű diákoknak, külsős előadóinknak és csoportvezetőinknek értékes szolgálatukat!

Agócs Andrea szervezőtanár

 

Submitted by nagy.attila on