2016. 03. 10.

 

Véradás

Hazánkban jelenleg vérhiány áll fenn, amely különösen nagy az olyan ritka vércsoportok esetében, mint a B-, AB- és 0-. Az Országos Vérellátó Szolgálat országszerte szervez véradásokat a készlet növelése céljából, azonban még mindig fontos lenne, hogy minél több 18 éven felüli és 50 kg-ot meghaladó ember keresse fel a véradó központokat, akár személyesen, vagy csoportosan a véradási időpontokhoz igazodva. 

A véradást kisebb vizsgálatok előzik meg, amelyek ahhoz fontosak, hogy megállapítsák, az adott önkéntes adhat-e vért, nem áll-e fenn előre láthatóan a fertőzés veszélye, illetve a véradás nem veszélyes kimenetelű-e a jelentkezőre nézve. A véradást ennél alaposabb vizsgálatok is követik, amelyeket a vérminta segítségével végeznek el. A véradás folyamata korántsem olyan borzalmas vagy ijesztő dolog, mint amilyennek tűnik. Ellenkezőleg, nagyon felemelő érzés a tudat, hogy egy kis áldozatvállalással akár emberi életeket is menthetünk. A folyamat ellenőrzött, biztonságos és kényelmes körülmények között megy végbe, orvosi és nővéri felügyelet mellett. 

Zákányi Erika tanárnő biztatására a 12. évfolyamból egyre többen mennek vért adni, amit nagy lelkesedéssel és hálálkodással fogadnak a véradó központban. Már többen is mentek az elmúlt hetekben, 2016. március 8-án pedig egy csoportos adakozásra is sor került, ahol egyszerre 5 diák adott vért.  

Akövetkező héten is mennek még diákok a véradó központba. Zákányi Erika tanárnő bármikor szívesen fogadja az érdeklődőket részletesebb tájékoztatással vagy csoportos szervezéssel kapcsolatban. Fontos, hogy minél többen értsék meg ennek fontosságát és hasznosságát. Ebben segítséget nyújthat az Országos Vérellátó Szolgálat honlapja is, a www.ovsz.hu.

Sánta Márton 12.a

 

Submitted by nagy.attila on