2016. 02. 22.

 

Családi legendárium - A kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház írta ki e pályázatot általános és középiskolás diákok számára. Mindez nem sokkal karácsony után történt, hiszen a kiírók azt kérték, hogy az írások kapcsolódjanak a karácsonyhoz, a szeretet ünnepéhez is.

A pályázatra olyan írásokat vártak, amelyekben a diákok leírták valós élményeiket, tapasztalataikat, amelyeket szeretteik körében átéltek. Életük olyan fontos mozzanatait fogalmazták meg a pályázók, amelyeknek egész családjuk részese volt. A pályázat célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a családra mint értékre.

Mindez sikerült is annak a húsz jelentkezőnek, aki megírta és beadta a pályázatát. Nagyon hangulatos és szívmelengető írások születtek. Csak az általános iskolás korosztály képviseltette magát, de ez nem ad okot a szomorúságra, hiszen ha ők idősebbek lesznek, biztosan megőrzik azokat az emberi, családi értékeket továbbra is, amelyek jellemezték az írásokat: összetartás, egymás segítése, szeretet, áldozatvállalás, közös munka, közös együttlét (kirándulás, játék, síelés, mozi, ünneplés stb.)

Érkeztek pályázati munkák Dunapatajról, Jászszentlászlóról, Tiszaalpárról, a kecskeméti Piarista Iskolából, a Református Általános Iskolából, a Mathiász János Általános Iskolából, az Arany János Iskolából.

Három kategóriában történt az elbírálás, a díjazás:

  • 5-6. osztályosok
  • 7. osztályosok kategóriája
  • 8. osztályosok kategóriája. Ez utóbbiban indultak diákjaink, ahol az élen végeztek. 
  • I. díj: Rebek Réka, Piarista Általános Iskola, Kecskemét (Családi legendárium)
  • II. díj: Füleki Barbara, Piarista Általános Iskola, Kecskemét (Karácsony reggel)
  • III. díj: Dobák Csongor, Református Általános Iskola, Kecskemét (Nagy családi kirándulás a Mátrában)
  • Különdíj: Gábor Dávid, Piarista Általános Iskola, Kecskemét (Családi legendárium)

A pályamunkákat a zsűri elnöke, Weninger Endréné értékelte, aki felhívta a figyelmet a pályázatok pozitívumaira, de hangsúlyozta a helyesírás fontosságát is egy-egy beadott pályamű esetében. A díjakat Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke adta át. A hallgatóság körében jelen voltak a résztvevő iskolák tanulói, szülők, pedagógusok, valamint az Egyesület tagjai.

Hálás köszönet illeti Gyöngyösi Szabó Katalint és Kökény Évát, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének tagjait, előadóművészeket, akik értő, szép olvasással tolmácsolták a díjazottak pályamunkáinak egy-egy részletét.

A rendezvényt egy kis uzsonna zárta, mely bizonyára jólesett az időközben megéhezett, megszomjazott vendégseregnek.

forrás: Montázs magazin

 

Submitted by nagy.attila on