2016. 01. 18.

 

Hatodik alkalommal adták át a Varga László kereszténydemokrata politikus és drámaíró tiszteletére alapított Keresztény Közéletért Emlékérmet a Bozsó-gyűjteményben. A kitüntetést minden évben olyan, a közéletben tevékenykedő vagy tevékenykedett embereknek ítélnek oda, akik a keresztény közéletiséget magas színvonalon, termékenyen, hitelesen jelenítik vagy jelenítették meg.

A szervezők tavaly a pedagógusokra, ebben az évben pedig az orvoslásra fókuszáltak, így a Keresztény Közéletért Emlékérmet ezúttal Dr. Ábrahám György bajai háziorvos, Dr. Kishonti Roland gyermeksebész, a kameruni Fontem kórházának intézetvezetője, Dr. Szajki Károly, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főorvosa, valamint Dr. Velkey György igazgató-főorvos, a Magyar Kórházszövetség és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke kapta. Szeretettel gartulálunk minden kitüntetettnek, különösen is Dr. Szajki Károly főorvos úrnak, gimnáziumunk egykori diákjának, a Piarista Isklát támogató Koháry István Alapítvány kuratóriumi tagjának. 

Nagy Attila SchP ig.

*   *   *

Dr. Szajki Károly 1955. október 12-én született Törökszentmiklóson. Családjával 1964-ben költöztek Kecskemétre. Édesapja mélyépítő mérnökként városunkban kapott munkát. Szülei a rendszeres iskolai hitoktatás végett a Jókai Mór Általános Iskolába íratták. Az elemi elvégzése után szó szerint csak egy kissé jobbra kellett fordulnia s máris a PIÁR épületébe, az egyházi gimnázium falai közé érkezett. Így középiskolai tanulmányait 1970-74 között a Piarista Gimnáziumban végezte. Évfolyamát még teljes egészében szerzetes paptanárok tanították, kiket a tananyag és a hozzátartozó háttéranyag tökéletes tudása és átadása folytán, a diákok nem csupán elfogadtak, hanem sokukra, mint példaképre néztek fel. Akkoriban az alsóbb évfolyamok is nagyobb tekintéllyel éltek a felettük lévők felé, Károlyt fiatalabb társai gyakran csodálták az oltárnál végzett szolgálatának átélése közben.

Érettségi után idézőjeles „világnézeti éretlensége okán" orvosi tanulmányait csak egy év kihagyással, 1975-ben kezdhette meg Szegeden. Egy évig műtőssegédként dolgozott a Megyei Kórházban.  Valamennyi operálást végző szakma műtőjében megfordult, mely kiváló lehetőség volt számára arra, hogy megismerje a korabeli egészségügyet, valamint egy nagy megyei intézmény szerkezetét, működését. Az akkori vezetők karakterei, elvárásai mind a mai napig eszébe villannak.

Az egyetemen a TDK munka végzése mellett több tanszéken évfolyamának tanulmányi képviselője volt. Orvosi diplomáját 1981-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemen „Summa cum laude" minősítéssel szerezte meg. Egyetemi, klinikai állásra ismételten „világnézeti okok miatt" nem pályázhatott.  Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórházban helyezkedett el, még a végzés évében és azóta is itt dolgozik.

1983-ban kötött házasságot, felesége a sokunk által nagyra becsült dr. Lóránd Katalin, radiológus főorvos. Két felnőtt gyermekük van: leányuk spanyol-történelem szakos tanár, két fiúgyermek édesanyja, fiuk ügyész.

Dr. Szajki Károly 1985-ben általános sebészetből szakvizsgázott jeles eredménnyel Szegeden. Érdeklődése az emésztőszervi betegségek felé fordult, ezen betegek műtét utáni gondozását végezte. 1990-ben endoszkópos vizsgálatok végzését kezdte el, majd 1995-ben tett szakvizsgát gasztroenterológiából Budapesten.

2004. márciusától osztályvezető főorvosként vezeti a megyei kórház Speciális Rehabilitációs Osztályát, ahol az egyes műtétes szakmák hosszantartó, vagy elkülönítő ápolást igénylő betegeit kezelik. 2006 és 2009 között a Bács-Kiskun Megyei Kórház megbízott orvos igazgatója volt.

2008-ban Luxemburgban egyedül képviselte Hazánkat az Európai Unió betegbiztonságra kiterjedő harmonizációs tárgyalásain. Részt vett az egészségügyi ellátórendszerünk minőségbiztosítási alapjait a mai napig meghatározó rendszer kidolgozásában. 2009-ben egy németországi klinikán a sürgősségi betegellátást és az elkülönítő betegápolás feltételeit tanulmányozta. Korábban holland és olasz klinikákon ismerkedett új, korszerű eljárásokkal.

Tagja számos országos orvos szakmai társaságnak, alapító és vezetőségi tagja a Magyar Betegbiztonsági Társaságnak, valamint a KDNP Egészségügyi Szakbizottságának.

Sebész orvosi pályáján ez ideig több mint 6000 műtétet végzett, endoszkópos vizsgálatainak száma pedig meghaladja a 7000-t. E két témából előadásokat is tartott az országos szakmai szervezetekben. Kiterjesztette tevékenységét az úgynevezett „egynapos" sebészeti beavatkozásra is. 30 éves kimagasló szakmai és tudományos tevékenységéért 2015-ben Kecskemét Megyei Jogú Város „Kecskemét Város Egészségügyéért" Díjban részesítette.

Submitted by nagy.attila on