2015. 10. 19.

 

A 8.a osztály október 8-10-ig tanulmányi kiránduláson vett részt. Első állomásunk Pannonhalma volt, ahol az 1000 év című foglalkozás keretében néztük meg az apátságot. Megismerkedtünk a monostor építészeti korszakaival, a könyvtár nevezetes nyomtatványaival, a bencés szerzetesek életével. Ezután Győrben tettünk egy rövid sétát, majd Fertődön az Eszterházy kastélyt néztük meg. Másnap Ausztriába mentünk, ahol a kismartoni Eszterházy kastélyba látogattunk. Magyar vezetőt kaptunk, aki elkalauzolt bennünket a kastély rejtett zugaiba: a padláson megnézhettük a szolgálók szobáit, besétáltunk a fűtőfolyosóra és a hercegnők komornájának szobájába is körülnézhettünk.

Tisztelegtünk Haydn emléke előtt, és végigjártunk egy érdekes faragott kálváriát. A délutáni programot a fiúk élvezték a legjobban: Fraknó várában többek között láttuk az Eszterházyak hatalmas fegyvergyűjteményét.

Visszafelé Nagycenken álltunk meg és a temetőben megtekintettük a Szechenyiek mauzóleumát.

Szombaton délelőtt Sopronban felmásztunk a Tűztoronyba. Utána a Nagyboldogasszony templomban egy érdekes interaktív kiállításon ismerkedtünk a gótikus építészettel. Ezután Fertőrákosra utaztunk, ahol a nyáron felújított kőfejtőben bolyongtunk. Úgy éreztük magunkat, mintha a miocén kori Pannon-tenger mélyén járnánk.

A kiránduláson nagy segítségemre volt Mogyorósné Bálind Anikó kolléganőm.

Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika osztályfőnök 

 

Submitted by korompai.monika on