2015. 07. 27.

 

T Ú R A T Á B O R     A U S Z T R I Á B A N

 

Tanárok: Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika túravezető - Olasz Edit kísérő

Utazás: Iskolai mikrobuszokkal és egy 7 személyes autóval

Létszám: 18 tanuló, 4 szülő, egy segítő a mikrobusz vezetéséhez

 *   *   *

  • 1. nap: ½ 7-kor elindultunk, és egy-egy rövidebb megállóval 12-re megérkeztünk Mönichkirchenbe, a felvonó alsó állomásához. Innen gyalog indultunk tovább érintve egy Wasserparkot (víziparkot), amely egy tematikus park az éltető vízről. Ez az első állomása annak a tanösvénynek, amelyen elindultunk. A felvonó felső állomásánál pihentünk: volt alkalom vizet venni, játszani, majd egy tematikus gyermek túraútvonalon indultunk tovább: „hintaút". Az egyes állomásokon különböző hintákat, hintaszerűségeket helyeztek el, sokszor gyönyörű kilátással a környező tájra. Az útvonal végén egy kilátó várt bennünket. Innen már csak pár száz méterre volt a szállásunk. Közben a „sofőrök" felvitték az autókat és a nagyobb csomagokat a házhoz és egy rövidebb úton elénk jöttek. A szállásunk egy tipikus osztrák Hütte volt, ahol reggelit és egy vacsorát kaptunk. A csaptunk nagy része egy ugynevezett matracos szobában kapott helyet, de kaptunk 2 db kétágyas és egy darab négyágyas szobát is. A hálóhelyek elfoglalása után szabadprogram következett, majd vacsora után rókavadászat indult el a sötétben.
  • 2. nap: A bőséges reggeli után, melyből a napi hidegcsomagba is jutott, elindultunk nagy túránkra a Hochwechsel nevű csúcsra, amely 1760 m-en található. A túraútvonal jó bevezető azoknak az alföldi gyerekeknek, akik legföljebb a mi középhegységeink magaslataihoz vannak hozzászokva. Egy erőteljesebb, sziklás, lépcsős szakasz után gerinctúra következett. Innen elláttunk az Alpokalja vonulataihoz, valamint a Schneeberg és a Semmering is szemünk elé tárult. A túra hossza kb. 16-18 km volt. A vacsora után a gyerekek csoportonként kis jeleneteket mutattak be az elmúlt érdekes eseményekről. Különösen az alpesi tehenek ragadták meg őket.
  • 3. nap: Reggeli után összecsomagoltunk és elindultunk hazafelé. Gyalog mentünk le a felvonó felső állomásáig, onnan pedig hegyi gokartokkal „száguldottunk" le az alsó parkolóig. Itt volt még alkalom megismételni a lejövetelt. Ezután a Kőszegi-hegység felé vettünk utunkat és ellátogattunk az osztrák oldalról az Írott-kőhöz. Később Kőszegen fagyiztunk, megkapták jutalmaikat a győztes csapatok (rókavadászat, bemutatók), majd kb. ½ 8-ra értünk haza.

Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika túravezető

 

Submitted by nagy.attila on