2015. 03. 18.

Móra Ferenc születésének 135. évfordulója alkalmából olvasás-népszerűsítő, komplex közösségi játékot hirdetett meg a Kecskeméti Ifjúsági Otthon az 5-6. osztályosoknak.

A Piarista Iskola felső tagozatából három osztály is benevezett a háromfordulós vetélkedőre: az 5. a Kiskópék, a 6. a Pillangós papucsok, valamint a 6. b Kíváncsi hópelyhek csapata.

A feladatok igencsak próbára tették mindhárom csoport tagjait, hiszen Móra Ferenc műveinek elolvasása csak az első lépcső volt ahhoz, hogy a tanulók helyesen ki tudják tölteni a feladatlapokat, rejtvényt fejtsenek, időrendi sorrendet állítsanak össze az olvasott mondákból, vagy éppen ők készítsék el egy-egy irodalmi hős jellemző vonásait.

Egyes fordulókat az alkotó jellegű munkák is színesítették: Móra szülőházának makettjét kellett elkészíteni papírból, iskolaújságot szerkesztettek, képregényt rajzoltak, majd Móráné pogácsáját sütötték meg a döntőre.

A vetélkedő során különböző kísérő programok segítették a diákokat. A résztvevőknek alkalmuk volt látogatást tenni a Bács-Kiskun Megyei Levéltárba, részt vehettek egy körtemuzsika-készítő foglalkozáson az Ifjúsági Otthon kerámiaműhelyében, valamint a Katona József Könyvtárban bővíthették ismereteiket Móra Ferencről egy érdekes bemutató keretében.

Március 9-én, hétfőn Móra - maratonnal fejeződött be a három hónapig tartó megmérettetés. A csapatok az Otthon moziban mutatták be az általuk választott monda színpadi feldolgozását.

Diákjaink nagyszerű eredménnyel zárhatták a Móra vetélkedőt: Pillangós papucs csapat bronz, a Kíváncsi hópelyhek és a Kiskópék résztvevői ezüst oklevelet vehettek át

Vészits Andreától, az író dédunokájától.

Nagy örömünkre a Kiskópék Rege a csodaszarvasról c. színpadi előadását közönségdíjjal jutalmazták.

 

     Zöldi- Kovácsné Korompai Mónika és Farkashalmi Erzsébet, a csapatok felkészítő tanárai

Submitted by marozsi.edina on