2015. 01. 28.

A magyar kultúra napja

Neves művészeink gyakran merítenek ihletet műveik elkészítéséhez a magyar nép életéből, a magyar népművészetből. Ebben a tanévben a felső tagozat is a néphagyományt választotta a magyar kultúra napjának témaprogramjául. Célunk az volt, hogy diákjaink megismerkedjenek a népművészet egyes ágával, s mindannyian cselekvő részesei is lehessenek egy-egy mesterség „elsajátításának".
Minden osztály a kapott Rubik-kocka egy oldalára ragasztva mutatta be a magyar kulturális élet kiválóságait, alkotásuk gyöngyszemeit. Ezeket a munkákat az aulában lévő faliújságon tekinthették meg az érdeklődők.
Január 22-én, reggel a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola néptánc tagozatának bemutatójával kezdtük a csütörtöki programot.  Héjja Bella tanárnő színvonalas műsora méltó megnyitója volt a jeles napnak.
A délelőtt további részében a tanulók „mestereiktől" sajátíthatták el a különböző népi tárgyak készítését.
Az 5. és a 6. évfolyam lányai a gyöngyfűzésben szereztek jártasságot, a fiúk pedig  szobabelső makettet építettek papírból.
A 7. a és b osztályos lányok csuhébabát készítettek Kollár Lajosné irányításával, míg a fiúk táncoló bohócfigurát rajzoltak.
A 8. osztályos lányok a keresztszemes varrás fortélyait lesték el tanítómesterüktől, Czégány Bélánétól. A fiúk fából logikai játékot vágtak, reszeltek Walter János tanár úr segítségével.
A magyar ember szeret jókat enni- tartja a mondás. Ezen a napon ebben sem volt hiány, hiszen minden szünetben a gyerekek Sanyi bácsi finom kenyérlángosáért állhattak sorba az udvaron. Tejfeles, kapros, hagymás, uborkás, lekváros finomságot kóstolhattak a tanulók Borbély Csilla szülőnek köszönhetően.
A tanítás befejeztével a diákok az alkotás boldog érzésével indultak haza, s otthon büszkén mutatták meg az általuk készített „remekműveket".
Köszönjük a kollégáknak, szülőknek, diákoknak, hogy a magyar kultúra napját feledhetetlen élménnyel ünnepelhettük.

Kecskemét, 2015. január 22.

Farkashalmi Erzsébet

 

Submitted by marozsi.edina on