2014. 11. 09.

 

A 300. jubileum jegyében zajlott a XXXIV. Piarista Vacsora, melyen soha nem látott nagyszámú vendégsereg jött össze, mintegy 550 öregdiák.

A találkozó szentmisével kezdődött, melyen a főcelebráns Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek atya volt. Az ünnepi prédikációt, melyben a piarista iskolák hivatásáról és a kecskeméti jelenlétünk három évszázadának kiemelkedő fejezeteiről hallhatott az ünneplő öregdiákság, Fórián-Szabó Zoltán plébános úr mondta. A hálaadó szentmisén ének-zenei szolgálatával közreműködött a piarista templom liturgikus kórusa Valkai Dávid vezényletével.

Ezt követően megkoszorúztuk a Piaristák terén lévő iskolaalapító gróf Koháry István szobrát, valamint a centenárium kapcsán az iskola aulájában található 1. világháborús emlékművet. 

Az öregdiák találkozót a házigazda, Laczkó János, a Piarista Diákszövetség Kecskeméti Tagozatának elnöke nyitotta meg, majd Hegedűs Judit tanárnő vezetésével a Piarista Gimnázium diákszínpadának bemutatója következett. Az előadások és ünnepi köszöntők sorát Labancz Zsolt SchP tartományfőnök előadása kezdte. Dr. Bábel Balázs érsek atya köszöntője után Borián Tibor piarista atya emlékezett vissza a 250. jubileum eseményeire. Az országos Piarista Diákszövetség nevében Várgedő Tamás választmányi elnök köszöntötte iskolánkat és az egybegyűlt öregdiákokat. Nagy Attila SchP igazgató a hála és a köszönet szavait tolmácsolta az iskolai jubileum kapcsán és külön méltatta, hogy a gimnáziumi koedukáció nyomán idén először voltak jelen az öregdiákok között leányok. Ezt követte a korelnök köszöntése: a megjelent egykori diákok közül idén a 91 esztendős  Rapcsányi László volt az, aki a legrégebben, 1941-ben érettségizett gimnáziumunkban. Az étkezés előtti imádságot Szabó István házfőnök úr vezette.

Az előadások után nem maradt más hátra, mint a terített asztal melletti éjszakába nyúló osztálytársi, baráti beszélgetések, visszaemlékezések. A desszert a jubileumi alkalomra való tekintettel egy 300-as születésnapi óriástorta volt, rajta a piarista címerrel és a jeles évszámokkal (1714-2014).

Az öregdiák rendezvény ideje alatt két "piarista bolt" is rendelkezésére állott a nagyszámú vendégseregnek: iskolánk "Jubileumi ajándékbutikja" és a budapesti székhelyű "Piarista Bolt". Köszönjük mindkét csapat lelkes munkáját. 

A vacsorai finom falatokat Bakos Tamás élelmezési vállalkozónak és munkatársaink köszönhetjük. Hálásak vagyunk iskolánk műszaki vezetőjének, Jusztin Ferencnek, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is vállalta a rendezvénnyel kapcsolatos szervezési munkálatokat. Köszönet intézményünk technikai munkatársainak a nagymérvű rendezvény előkészítéséért. Köszönjük továbbá népes számú gimnazista diákjainknak önkénes regisztrációs és pincéri szolgálatát. 

Nagy Attila SchP ig.

 

Submitted by nagy.attila on