2014. 05. 19.

 

Az idei évben immáron tizennegyedik alkalommal került átadásra az oktatás és tudomány bőkezű mecénásaként ismert Kunszt József érsekről nevezett díj, melyet minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján négy pedagógus kaphat meg. Az idei ünnepség 2014. május 15-én, csütörtökön 16.00 órakor kezdődött Kalocsán, a Katona István Házban. 

Pedagógusi munkásságának elismeréseképpen, iskolánk részéről Fazekas József kollégánkat terjesztettük fel a neves díjra, amit Bábel Balázs érsek atya adott át. Az ünnepi beszédet is érsek atya, a díjazottat méltató beszédet (laudációt) Nagy Attila SchP ig. mondta. A rendezvényen a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola énekkara lépett fel, amit ünnepi fogadás és agapé követett az érseki palota dísztermében. 

Szeretettel gratulálunk kedves kollégánknak, Fazekas József tanár úrnak a díj átadása alkalmából. 

*   *   *  

Fazekas József tanár úr laudációja a Kunszt József-díj átadásakor

A kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatójaként szeretettel köszöntöm Fazekas József kollégánkat itt, Kalocsán, a Katona István ház kápolnájában. Nagy megtiszteltetés intézményünk számára, hogy egyik kedves munkatársunk kaphatja az idei tanévben a Kunszt József-díjat, amit ezúton is megköszönünk érsek atyának. 

Fazekas József kollégánk nagy hivatástudattal készült matematika tanár pályájára. Jelzi ezt az a tény is, hogy ebből a tárgyból mind az általános iskolás éveiben, mind a gimnáziumban fáradhatatlanul korrepetálta rászoruló diáktársait. Így már fiatalkorában megtapasztalhatta kollégánk a felzárkóztatás nehézségét, de egyben a segítségnyújtás fontosságát, és nagy hasznát is. Érettségi után 1971-ben került Szegedre, a József Attila Tudományegyetem matematika-fizika szakára. Diplomáját 1976-ban szerezte. A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban, volt iskolájában kezdte tanári munkáját. Rendszeresen vezetett matematika szakkört tehetséges diákoknak. A szakkörre járók közül többen kiemelkedő eredménnyel kapcsolódtak be a megyei és országos matematika versenyekbe.

Szakmai munkája elismeréseként 1980/81-es tanévben felkérték a matematika tantárgy középiskolai (gimnáziumi és szakközépiskolai) szakfelügyeletére Bács-Kiskun megyében. Harminc középiskola szakmai irányítását bízták rá. Ezt a munkát 1986-ig a szakfelügyeleti rendszer megszüntetéséig végezte. Ezután még 1989-ig a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézet szaktanácsadója volt. Szakmai munkája elismeréseként 1983-ban Miniszteri Dicséretben, majd 1989-ben „Kiváló Munkáért" kitüntetésben részesült.

1991-ben a kecskeméti Piarista Gimnázium akkori igazgatója, Ruppert József igazgató úr kereste meg és hívta el a „Hírös Városba" matematikát tanítani. Hamar sikerült új iskolájába beilleszkednie. Osztályfőnökként három osztályban is áldozatos odaadással, példamutatóan nevelte diákjait, emellett kiemelkedő eredménnyel tanította kedvenc tárgyát, a matematikát. Sokat kirándult az osztályaival. Eljutott velük az Őrségbe, Nyugat és Észak-Magyarországra, és mindegyikükkel járt az általa oly hőn szeretett Erdélyben is. Ezeken a honismereti és közösségépítő kirándulásokon keresztül hazaszeretetre, a közösség iránti elkötelezett életre, társadalmi felelősségtudatra, szolidaritásra nevelte övéit. A piarista iskola alapfeladata a fiatalok körében történő evangelizálás, lelki programok szervezése. Fazekas József tanár úr minden évben több napos lelkigyakorlatokat szervezett a diákjainak. Többször megfordultak Petőfiszálláson a Pálos-rend épületeiben, vagy Tiszaalpáron a Bencés-nővérek vendégházában. Rendszeresen kísérte diákjait ifjúsági misékre, zarándoklatokra.

Az 1999-2000-es tanév során kollégánk közreműködött abban, hogy a Kalocsai Iskolanővérek kiskunfélegyházi Constantinum intézményében elindulhasson a gimnáziumi képzés. A 2000-2001. tanévben ennek az intézménynek az intézményvezetői feladatát is elvállta egy esztendőre.

Mindegyik állomáshelyén folyamatosan képezte magát. A szülők szívesen keresték a tanár urat, akitől hálásan fogadták szaktanári tanácsait, amiképpen az ifjúság nevelésével kapcsolatos józan emberi meglátásait is. A gimnáziumban rendszeresen bízták rá a tehetségesebb fakultációs diákcsoportokat. Kollégái munkáját sok éven keresztül koordinálta a matematika munkaközösség vezetőjeként. A szakmai, de még inkább a módszertani kiteljesedését nagyban segítette, hogy 2010-2012-ig a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán matematikai tantárgy-pedagógiát tanított tanítójelöltek részére.

Szakmai munkáját dicséri, hogy tucatnyi diákja lett matematika tanár. Ismét sokan eredményesen léptek mérnöki, mezőgazdasági, informatikus és közgazdász pályára. Jellemes, emberséges, vallásilag elkötelezett életpéldája többeket segített abban, hogy papi, szerzetesi hivatást válasszanak. Fazekas József tanár úr erős támasza iskolánknak mind a nevelés, mind az oktatás területén. Kimagasló pedagógusi munkája elismeréseként 2002-ben Szent Gellért-díjat, 2013-ban pedig Ifju Sebestyén-díjat kapott.

Büszkén vázoltuk fel kedves kollégánk életpályáját, soroltuk fel erényeit, szakmai eredményeit. Megköszönjük neki, hogy az idén 300. jubileumát ünneplő kecskeméti Piarista Gimnáziumban azonosult Kalazanci Szent József szellemiségével, s  a „pietas et litterae" szellemében, a hit és művelődés értékeit szem előtt tartva nevelte, oktatta „hitre, tudásra, szép életre, jóra" a diákságot.

Egyben szeretettel gratulálunk a Kunszt József-díj elnyeréséhez. Életére, pedagógusi szolgálatára a továbbiakban is Isten áldását kérjük.

Nagy Attila SchP ig.

 

Submitted by nagy.attila on