2014. 05. 06.

 

A TÁMOP 3.1.4-12  pályázat keretében a tematikus Budapest kirándulás lehetőségei közül a Budai Várat bemutató sétát választottuk.

Reggel nyolckor indultunk a Czollner térről Bogár-Szabó Ádám tanár úr és Szemerey Zsoltné Emese tanárnő vezetésével. A programunk 10 órakor kezdődött a Sikló lenti állomásán, itt találkoztunk idegenvezetőnkkel. Tapasztalt,  jól felkészült idegenvezető, kedves, a csoport összetételét és pillanatnyi állapotát szem előtt tartotta, a gyerekekre odafigyelve rugalmasan alakította a programot, több játékos feladattal is készült, ami tetszett is a nekik.

Első helyszínünk a Halászbástya volt, ahol megcsodálhattuk a lenyűgöző panorámát, majd a Mátyás templomról hallhattunk érdekes történeteket. Következő állomásunk a Hadik szobor, majd a budavári labirintus rövid szakasza volt. Sajnos a labirintus üzemeltetői nem teszik lehetővé csoportok látogatását, így csak egy rövid, alig 10 méteres szakaszba tudtunk bejutni. Pihenésképpen a Tóth Árpád sétányon egy képkereső játék keretében felelevenítettük a vár török elfoglalását, majd az 1686-os visszavívását. A Tárnok utcán sétálva megcsodáltuk a középkorból épen maradt lakóházakat. A Sándor-palota előtti téren labdadobálásból versenyeztünk, majd elköszöntünk kedves idegenvezetőnktől.

Délutáni programunk a Sziklakórházban folytatódott. A kórházat a II. világháborúban a János kórház fenntartása alatt a vári lakosok és kormánytisztviselők védelmére és ellátására alakították ki a Várhegy természetes barlangrendszerében.  Az osztály a Polgári védelem tematikus foglalkozás keretében bebarangolta a fantasztikus kiállítást, sebet kötöztünk, légoltalmi szirénát működtettünk, a jó válaszokért kuponokat gyűjtögettünk. Az első három helyezett értékes és emlékezetes ajándékkal gazdagodott: gázálarcot és fecskendő formájú tollat vihettek haza. A csoportokat vezető fiatalok nagyon jól felkészültek, határozottak, nagyon ügyesek voltak, remekül vezették a gyerekeket. A program másfél órája igazán felejthetetlen élmény volt.

Bogár-Szabó Ádám - osztályfőnök

 

Submitted by bogar-szabo.adam on