2014. 04. 29.

„Vadlesen a Terézvárosban"

 

„Vadregényes" sétán vettünk részt április 25-én az 5. b osztállyal Budapest belvárosában. Kalcsó Kitti, rendkívül kedves idegenvezetőnk a szakadó eső ellenére is számos érdekességgel, és információval gazdagította tudásunkat.

Kis távcsövekkel indultunk útnak az Operaháztól, és sok ház homlokzatát és kapuját díszítő állatot csodálhattunk meg, melyekhez egy-egy mondanivaló, jelentés társult. A többnyire jellemző oroszlán mellett teknősbékával, kossal, szfinx-szel, kígyóval, galambbal és griffel is találkoztunk sétánk során. De nemcsak homlokzatokat vizsgáltunk, hanem a sétálóutcák csatornafedői is tartottak meglepetéseket: Budapest címerét.

Természetesen szó esett az épületek, szobrok készítőiről, tervezőikről: azokról az iparosmesterekről, akik a 19. század végén, a 20. század elején feldíszítették Budapestet. Ybl Miklós, Róth Miksa, Rippl Rónai József és még számos - sokszor név nélkül maradt - művészről.

A régi „vigalmi negyeden" keresztülsétálva megkereshettük nagy művészek lábnyomát az Operettszínház előtt, majd a Zeneakadémiánál Liszt Ferenc szobránál is időztünk. Megtudtuk, hogy a Terézváros Mária Teréziáról kapta nevét, Budapest első rendőrkapitányának háza egy ma is patinás épület, ami leginkább egy várhoz hasonlít bástyáival, és hogy az Andrássy úton ma akár hajókázhatnánk is, ha egykor a főváros vezetői erre a várostervezőknek engedélyt adtak volna.

Sétánk Budapest első nagyáruházában, a Párisi Nagyáruházban ért véget.

A program a Támop 3.1.4.-12/ 2-2012-0223 jelű pályázat támogatásával valósult meg.

Bezsenyi Boglárka osztályfőnök

Submitted by marozsi.edina on