2013. 11. 17.

 

Evangelizáló iskola: a meghívás és befogadás helye címmel tartott a Piarista Rend Magyar Tartománya pedagógiai konferenciát és szaknapot a budapesti Piarista Gimnáziumban 2013. november 15-én.

A rendezvényre több mint 400 résztvevő - szerzetes és civil pedagógus - érkezett a piarista iskolákból és képző intézményekből; nem csupán Magyarországról, hanem Spanyolországból, a baszk és katalán rendtartományból is. A Piarista Pedagógiai Nap immár 15 éves múltra tekint vissza a rend történetében: Kállay Emil atya tartományfőnöksége alatt szervezték a legelső konferenciát, amely eredetileg 3 napos rendezvénynek indult.

Az idei szaknapon az evangelizáció új  útjait keresték a résztvevők. A délelőtt folyamán a spanyolországi piaristák tartottak előadást az evangelizáció különféle modelljeiről. A spanyolországi Emmausz provinciából - amely magában foglalja a korábbi andalúz, baszk és aragon tartományi területeket - ketten érkeztek: Javier Aguirregabiria atya, tartományi asszisztens, aki tartományi és rendi szinten is egyrészt a pasztorális folyamatokkal foglalkozik, másrészt a szerzetesek és világiak együttműködését segíti, továbbá az Itaka-Escolapios nevű alapítvány egyik vezetője, rajta kívül pedig Jon Ander Zarate világi piarista, a bilbaói piarista iskola pasztorális felelőse. A katalán tartományból Jaume Pallarolas provinicális atya, Pere Vilaseca világi munkatárs, a katalán provincia pasztorális részlegének a vezetője és Aniol Noguera, piarista kispap - kalazantíner - aki a diákokkal való iskolai órák utáni pasztorális tevékenységeknek, az ún. Mou-Te foglalkozásoknak a felelőse osztotta meg a helyi tapasztalatokat.

„Vendégeinket arra kértük, hogy felvillantva azt a sajátos egyházi-társadalmi közeget, amelyben az ottani piarista iskolák végzik munkájukat, mutassák be, hogyan kínálják fel az evangélium üzenetét a gyerekeknek és fiataloknak, s hogyan próbálnak olyan közeget és közösséget alakítani, amely segíti a hozzánk tartozók keresztény elkötelezettségét" - mondta el köszöntő beszédében Labancz Zsolt tartományfőnök.

A délutáni program kiscsoportos műhelymunkák formájában folytatódott közel 20 külön teremben. A piarista szerzetesek és pedagógusok mellett ferences, szalézi, bencés rendi előadók és iskolanővérek is részt vettek a csoportmunkában vezetőként (Dejcsics Konrád OSB, P. Frész Timóteus OFM, Hári Ildikó SSSND a teljesség igénye nélkül), személyes tapasztalataikkal színesítve a gyakorlati foglalkozást.

Szathmáry Melinda tartományi kommunikációs munkatárs

 

 

Submitted by nagy.attila on