2013. 07. 20.

 

A keresztény szellemiségű sporttábort a vízi élettel, vitorlázással megismerkedni vágyó, legalább 14 éves diákok számára szerveztük tartalmas szünidei sportolási lehetőségeket biztosítva: a vitorlázáson kívül úszás, vízi- és röplabda, ping-pong egészítette ki a tematikus napirendet.

A táborban mérsékelt szélerősség mellett önállóan vezethető kétszemélyes Laser Pico-típusú kishajó (jolle) kezelésének alapvető manővereit tanulták meg a diákok. A könnyű siklótestű, uszonyos jolle hajók segítik a vitorlázóérzék (egyensúly, lendület) megtapasztalását is. Ezzel a hajótípussal már 14 éves kortól bárki biztonságosan, nyugodtan és jó hangulatban tanulhat meg vitorlázni. A vízen esetenként felmerülő nehézségek az egymásra figyelést, a társakért érzett felelősségvállalást és a problémák közös erővel történő megoldását is segítették.

A vitorlázási ismeretek elméleti és gyakorlati tanítását szakképzett oktatók végezték.  A hangárban tartott előadásokon a tanulók megismerkedtek a hajók szerkezetével, felszerelésével, vezetésének alapjaival, az elméletben hallottakat pedig igyekeztek a parton és a vízben is megvalósítani. Megtanulták a kötelek és csomók fajtáit, a vitorlás hajó fel- és leszerelését, a vitorlázási irányokat, a vitorlák beállításának módját, az alapvető nyíltvízi manővereket. A vízen készült videofilmek segítségével a saját hibáikat is láthatták a diákok, és a világ nagy vitorlásversenyeiről is érdekes összeállítást hallgathattak meg.

Sajnos az első nap délutánján a vihar, később pedig a szélcsend is akadályozta a vitorlázást, így ezeken a napokon a vízilabda, a napozás, a strandolás került előtérbe, a táborban pedig a röplabdapályán és a ping-pong asztaloknál zajlott ádáz küzdelem.

A tábor szakmai vezetői Turóczi Gábor, Gáthy Gergely és Somogyi Farkas Pál, a kísérő tanárok Iványosi-Szabó Andrea tanárnő és Fazekas András tanár úr voltak.

 

Submitted by levai.zita on